MINISTARSTVO FINANSIJA SRPSKE KAŽNJENO ZBOG "PROINTERA"

Autor: Promo

Svet

19.06.2021

11:30

Ministarka Zora Vidović onemogućena u kršenju zakona u ime Prointera,kaznu plaćaju svi građani Republike Srpske.

pixabay.com

Konkurencijski savet BiH kaznio je sa 15.000 maraka Ministarstvo finansija Republike Srpske jer je sprečavalo i narušavalo konkurenciju kod izrade i vođenja računarskog sistema (RAS) u koji su uvezane kladionice i kockarnice u Srpskoj.

Utvrđuje se da ministarstvo finansija Republike Srpske sprečava, ograničava i narušava konkurenciju. Osporene odredbe Pravilnika o tehničkim karakteristikama računarskog sistema su ništavne“, navodi se u rešenju Konkurencijskog saveta BiH.

Stava su i da je Ministarstvo finansija ograničilo tehnički razvoj na tržištu kada je propisalo da će izabrana firma vršiti poslove održavanja na period od 10 godina te da je to predug period.

Ocenjuju da troškovi izrade softvera koje je prikazalo Ministarstvo finansija nisu merodavni jer Ministarstvo ove iznose nije opravdalo konkretnim dokazima, nego se radi o njihovoj internoj proceni.

Podsećamo, Pravilnik koji reguliše vođenje i rad ovog računarskog sistema nedavno je oboren na Ustavnom sudu Republike Srpske.

U Savetu su ocenili da je Ministarstvo postavljanjem kriterijuma prema kojima na javni konkurs za izradu RAS-a mogu prijaviti samo firme sa sedištem u Republici Srpskoj ograničilo tržište i onemogućilo ostalima koji se bave istim poslovima, a imaju sedište u Federaciji ili inostranstvu da se prijave na konkurs.

U presudi se navodi kako je ministarka finansija Zora Vidović prekoračila  svoja zakonska ovlašćenja i suprotno Ustavu Republike Srpske obavezala priređivače igara na sreću u Srpskoj da plaćaju troškove održavanja računarskog sistema u koji su uvezani.

Naknade koje je Ministarstvo uvelo kladioničarima su ogromne. Za priključenje na server za internet igre ili za elektronske igre plaća se jednokratna naknada od po 5.000 maraka.

Da se kladionica uključi u sistem plaća se 300 maraka jednokratno, zatim 50 maraka za svaki aparat, te pola marke po svakom igraču.

Pored toga priređivači su u obavezi da mjesečno plaćaju naknadu od 100 maraka po uplatno-isplatnom mjestu i po 40 maraka za svaki aparat. Po svakom aktivnom igraču u internet igrama, dužni su da plaćaju jednu marku.

Da se pravilnikom ograničava konkurencija mediji  u regionu su pisali  veoma opširno  tokom maja prošle godine, obavestavajuci javnost i upozoravajući na skandaolozne  postupke Zore Vidović i njenih saradnika u vezi kršenja zakona i uspostavljanju nezakonitog monopola u oblasti igara na sreću za račun raznih mešetara.

         

Komentari (0)

Loading