ONAJ KO PRETI SRBIJI, PRETI I NAMA MAKEDONCIMA! Zoran Zaev progovorio o projektu "velike Albanije"

Autor: Republika

Svet

24.05.2021

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je da je stabilnost čitavog regiona od presudne važnosti, kao i da ga brinu brojni non-pejperi koji "cure" u javnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Zaev 

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da ga plaše razni non-pejperi za rešavanje kosovskog problema jer nisu sve rane na Balkanu zalečene i dodao i da ako je nešto rizično za srpski narod, jasno je da je rizik i za sve na Balkanu jer je u pitanju mali region, gde su svi povezani.

Zaev smatra da kada EU zakoči sa svima na Balkanu, čim uspori proces integracija, ne mislići tu samo na Severnu Makedoniju već i na Srbiju, Crnu Goru, pa čak i BiH i Albaniju, javljaju se neki non-pejperi i druge, radikalne ideje.

- I te druge ideje mogu da se završe samo ratovima, nikako drugačije - naveo je Zaev u intervjuu za Kurir i istakao kako se nada da nikad više neće biti ratova.

Na pitanje da li strahuje zbog otvorenog propagiranja "velike Albanije" u kojoj je i deo Severne Makedonije, makedonski premijer je kazao da nikada sa sigurnošću ne može da kaže "ne".

- Nikad ne mogu da kažem "ne" sa sigurnošću, ali to bi bilo teško u Severnoj Makedoniji jer smo članica NATO i sa svakim ugrožavanjem naše teritorije i integriteta aktivirao bi se član 5. Ugovora o NATO, koji bi nas štitio - svi za jednoga, jedan za sve. Ipak, ne mogu da kažem konačno "ne" zato što definitivno ne znate dokle neko može to da isprovocira - naglasio je premijer vlade u Skoplju i dodao a ako je nešto rizično za srpski narod, jasno je da je rizik za sve nas.

- Kad je region stabilan i siguran, onda je i Severna Makedonija sigurna i stabilna. A kad je region nestabilan i ima problema, onda smo i mi nestabilni i imamo problema. Za nas je dobro sve što je prihvatljivo za Beograd i Prištinu, rešenje koje garantuje mir na Balkanu, evropske integracije, bezbednost i budućnost svih etničkih zajednica koje žive na toj teritoriji - poručio je premijer Severne Makedonije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Kum

25.05.2021 19:27

Potrebno je da Grčka, Severna Makedonija, Srbija i Crna Gora sklope Savez za očuvanje svojih terotorija a protiv Albanije kao neke vrste agresora pod patronatom zapadnih sila.

Drava

25.05.2021 19:28

Velika Albanija je najveća opasnost za mir na Balkanu