AMERIČKE BRIGADE STIŽU NA BALKAN! Velika vojna vežba "Branilac Evrope 21"

Autor:

Svet

20.05.2021

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke oružane snage proveriće na velikoj vežbi "Branilac Evrope 21" sposobnosti za prebacivanje preko Atlantika pešadijske brigade sa ojačanjima. U delu vežbe koji se odigrava u jugoistočnoj Evropi predviđeno je da snage SAD podrže saveznicu iz pojasa Crnog mora i Balkana koju su napale neprijateljske snage, saznaje Balkanska bezbednosna mreža.

RepublikaFoto: pixabay.com

Na ovogodišnjoj vežbi taj zadatak ima 53. pešadijska brigada (53rd Infantry Brigade Combat Team) Kopnene vojske SAD koja je deo Nacionalne garde Floride.

Glavni deo "Branilaca Evrope" u kojoj učestvuje ova jedinica je vežba "Trenutni odgovor 21" (Immediate Response 21) koja se odvija na teritoriji BiH, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Severne Makedonije i Albanije.

Ova brigada ima nešto više od 4.000 vojnika. Čine je tri laka pešadijska bataljona, izviđački skvadron i bataljoni sa minobacačima i vučnim haubicama. Te snage podržavaju inženjerijski bataljon i bataljon za podršku.

Brigada sa Floride nema svoje tenkove, višecevne lansere raketa, protivvazduhoplovnu odbranu, borbene i transportne helikoptere, niti višenamenske borbene avione. Sve to dolazi iz drugih jedinica vojski SAD i savezničkih zemalja koje joj pružaju kroz raznovrsne segmente vežbe "Branilac Evrope 21".

Cilj takve masivne vatrene i logističke podrške je da oslabi neprijatelja i omogući pešadiji lakšu pobedu.

 

 

Prema američkoj vojnoj doktrini podrška je ključna da kopnena brigada efikasno izvrši odbranu ili napad. Ona ne uključuje samo aktivnosti snabdevanja, smeštaja na terenu, održavanja i saniteta već i da svaki konvencionalni borbeni sistem podrži dejstvo pešadije.

To uključuje američke višecevne lansere raketa HIMARS koji imaju bojeve glave dometa i do 300 kilometara. Ovi sistemi vežbaju u okviru "Branioca Evrope 21" u Letoniji i Nemačkoj.

Transportni helikopteri služe za brzi transport pešadije i artiljerije, tako da helikopter UH-60 Crni jastreb može da prenese haubicu M777 kalibra 155 milimetara. Oni su za potrebe ovogodišnje vežbe stacionirani na aerodromu Dubrava kod Tuzle i u Albaniji.

Ono što je novina i odudara od američkih vežbi prethodnih godina je masovna upotreba PVO: od lakih sistema Avenger do oruđa velikog dometa Patriot. Oni zajedno sa avijacijom kroz vežbu "Zvezdani vitez 21" (Astral Knight 21) pružaju zaštitu lukama i snagama angažovanih u "Trenutnom odgovoru 21".

Sistemi Avenger na vežbi "Branilac Evrope" na Balkanu dolaze iz 173. artiljerijske brigade PVO Nacionalne garde Ohaja. Tu jedinicu je u okviru Programa državnog partnerstva posetila Vojske Srbije (VS) 2009. Pre dve godine su na poligonu Šabla u Bugarskoj bili na istoj vežbi kad i jedinice PVO VS.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Zanimljivost je i transport 53. brigade i drugih snaga iz SAD. Vojnici su masovno transportovani civilnim avionima koji u slučaju ratu mogu da se koriste za prevoz trupa.

Oprema brigade je iz luke Džeksonvil u Floridi prebačena u Jadran brodom USNS Bob Houp. Sve vreme odvija se veoma živa saradnja sa američkim saveznicima iz NATO-a i Partnerstva za mir, pre svega sa zemljama čije će luke, aerodrome i vojne poligone korisiti Amerikanci na vežbi.

I na taj način ispunjava se jedan od glavnih ciljeva "Branioca Evrope", a to je unapređivanje interoperabilnosti Vojske SAD sa evropskim saveznicima.

Ova vežba je počela u maju i trajaće do juna. Okuplja oko 28.000 vojnika iz 26 država koji simultano vežbaju na oko trideset poligona. Najveći deo ovogodišnjih aktivnosti je na prostoru Balkana i regiona Crnog mora.

"Branilac Evrope" je godišnja vežba američke vojske čiji je cilj da podrži kolektivnu odbranu evropskih saveznika uz prebacivanje jedinica i tehnike iz SAD i da služi kao faktor odvraćanja od eventualnog napada. U parnim godinama fokus vežbe je na centralnoj i istočnoj Evropi, a u neparnim na Balkanu i rejonu Crnog mora.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading