SMRT VREBA IZ HRVATSKOG MORA! Predator prve vrste stigao do Jadrana

Autor: Ana Đelić

Svet

13.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ste planirali da letujete u Hrvatskoj ovog leta, dvaput razmislite.

RepublikaFoto: EARTH EXPLORE TV/YOUTUBE/SCREENSHOT
Opasna riba paun

Ne zbog tradicionalno neprijateljskog dočeka (mada razmislite i o tome), već zato što se u vodama Jadranskog mora u delu koji pripada Hrvatskoj i Italiji pojavila opasna tropska riba (verovatno kao posledica klimatskih promena) čiji ubod može imati fatalne posledice.

Ova riba-predator koja je poznata po nazivima riba paun zbog izgleda, ali i riba lav i riba škorpion, u leđnim perajima nosi izuzetno opasan otrov. Njen tačan naziv je Pterois miles, a, osim što ubod može da bude fatalan za čoveka, opasna je i zbog toga što uništava sve što joj se nađe na putu, pre svega, druge ribe i sve drugo što obitava u morskim dubinama.

STIGLA POTVRDA

- Italijani su službeno objavili nekoliko susreta s ovom ribom, a gotovo je sigurno da je ima i u hrvatskim vodama. Očekivali smo da će doći, znali smo već dugo da je na redu Jadran. Budite spremni i pripazite na njene velike i otrovne bodlje - upozorili su hrvatski naučnici.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Branislav Jakovljević

Branislav Jakovljević, menadžer Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd, objašnjava da ovu ribu imaju u svom akvarijumu:

- Samo je bilo pitanje vremena kada će se ona pojaviti u Jadranskom moru. Totalno je netačno da klimatske promene nisu uslovile pojavu ovih riba. More jeste toplije nego što je bilo. S druge strane, ta riba može da se zavuče u pukotinu od stena i da prezimi i na nižim temperaturama. Na pojedinim krstarenjima sam imao mogućnost i da budem ponuđen tom ribom, kao specijalitetom. Riba paun je veoma opasna, čak ih svuda u svetu ubijaju. Ona samo po sebe nije opasna, po sve ostale jeste, predator je.

SAMO VRELA VODA

Jakovljević objašnjava šta uraditi ukoliko vas ova opasna riba ubode:

- Sve su to nervni otrovi na nivou otrova kobre, samo što su slabiji. To su termolabilni otrovi koji se razlažu na visokim temperaturama. Nedajbože da neko bude uboden, odmah ide taj deo tela pod vrelu vodu. Najvrelija voda koja može da se izdrži.

Moguće posledice

- ekstremni bolovi

- visoka temperatura

- povraćanje

- grčevi

- privremena paraliza

- poteškoće s disanjem

- fatalni ishod nije čest, ali je moguć

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading