Grajf: Jasenovac je balkanski Aušvic

Autor: Tanjug

Svet

25.11.2017

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni istoričar Instituta za Holokaust Šem Olam u Izraelu Gideo Grajf Jasenovac smatra Balkanskim Aušvicom.

Jasenovac se sastojao iz niza kampova koji su bili na više desetina kvadratnih metara, a cilj je bila smrt

- Krajnje je vreme da se sazna o zločinima u Jasenovcu i to ne samo u jednom, već u nizu logora. Tamo su najstrašniji zločini počinjeni. Mi imamo moralnu obavezu prema stotinama hiljada žrtava, mi njima dugujemo i one nas mole da otkrijemo istinu - rekao je Grajf gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

Prema njegovim rečima, mučenje i ponižavanje je bio deo sistematske torture koja je vodila u smrt.

Jasenovac se sastojao iz niza kampova koji su bili na više desetina kvadratnih metara, a cilj je bila smrt.

- Revizija istorije je drugo ubistvo žrtava. Sećanje je važno za sadašnjost i dobro za budućnost. Tendecija da se iskrivi istina i izvrši revizija je veoma opasna i predstavlja moralni zločin prema stotinama hiljada žrtava koje su bile izložene torturi - istakao je Grajf.

U Aušvicu je, naveo je istoričar, nakon takozvane selekcije određeni broj zatvorenika dobijao šansu da preživi, dobijali su priliku da budu robovi.

- U Jasenovcu to nije bilo moguće, predodređeno je da će svi umreti. Smrt u gasnoj komori i ubijanje u Jasenovcu se razlikuju, primenjivane su najokrutnije tehnike ubijanja. Sam taj čin je bio daleko brutalniji i primitivniji - primetio je on.

Kako je ukazao, specijalnost ustaških zločinaca su bili posebni logori u kojima su bile žene i deca.

- Gotovo sve žene su silovane pre ubistva - napomenuo je Grajf i ocenio da se sa obnavljanjem fašističke ideologije države mogu izboriti samo one države koje su svesne zločina i ne zanemaruju ih.

Korak ka boljoj budućnosti je manje propagande fašističkih ideja, ukazao je Grajf.

On je napomenuo da mora da se napravi razlika između krivaca i odgovornosti.

- Svi koji su rođeni posle 1945. godine nisu krivi, ali postoji kolektivna odgovornost. Rođeni ste nakon rata i vi ste nevini i vaša je odgovornost da se postarate da se to više nikada ne ponovi - istakao je Grajf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading