NOVI SKANDAL U HRVATSKOJ: U Vukovaru skandirali "Ubij Srbina" na Dan pobede nad fašizmom

Autor:

Svet

09.05.2021

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Na Dan pobede, 9. maja, stotinjak u crno obučenih mladića, kraj krsta u Vukovaru, uz baklje su razvili transparent na kojem je pisalo "Koljači i zločinci tabu su tema. Hrvate se u zatvor za uzvike sprema", da bi potom otišli do restorana "Mornar" mesta gde se okupljaju Srbi i skandirali "Ubij Srbina"

Foto: Republika

Nakon što je prošla uskršnja nedelja prošla u znaku crnokošuljaške kolone koja je u pratnji policije prolazila kroz Borovo skandirajući ustaške parole, slično se ponovilo i danas u Vukovaru. Na Dan pobede, 9. maja, stotinjak u crno obučenih mladića, kraj križa u Vukovaru, uz baklje su razvili transparent na kojem je pisalo "Koljači i zločinci tabu su tema. Hrvate se u zatvor za uzvike sprema".

Dragana Jeckov potpredsednica SDSS-a je istakla da je nedopustivo da ovakvi dogadjaji postaju pravilo, a ne izuzetak.

- Ovakve situacije se konsantno ponavljaju. Ovo nisu izolovani incidenti vec dobrano planirane provokacije i zastrašivanje srpske zajednice. Oko 11 časova sam bila u  Mornaru odakle smo krenuli ka Srpskom Domu gde nam je u goste dolazio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Mi smo na ovo naviknuti već, ali bi nam bilo veoma žao da nasi gosti gledaju ovakve slike.

Srđan Jeremić predsednik ZVO i kandidat SDSS-a za dožupana u Vukovarsko Sremskoj županiji je istakao:

- Brine nas da se ovakvi događaji ponavljaju. Fašizam i grupe koje podržavaju takve ideologije ne bi smeli biti deo svakodnevnice u jednoj zemlji članici EU. Obratićemo se svim nadležnim institucijama da ovakve pojave više ne smeju da se tolerišu kao što je to do sada praksa bila.

Dragoslav Živković, portparol Policijske uprave vukovarsko-sremske potvrdio je da je došlo do okupljanja između 150 i 200 ljudi kraj krsta u Vukovaru, da okupljanje nije bilo najavljeno, da su učesnici dolazili u grupama i da je policija kontrolisala skup.

- Nije zabeleženo remećenje javnog reda i mira. Sve je dokumentovano i evidentirano i ako se utvrdi da je bilo određenih problema policija će reagovati. Oko događanja i eventualnih privođenja kraj restorana "Mornar" ne znamo ništa niti smo time upoznati - kazao je Živković, dodavši takođe da se možda radi o reagovanju navijačkih grupa nakon prošlonedeljnog skupa u Borovu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading