KNEŽEVIĆ O SLUČAJU LEPOSAVIĆA: Ukoliko bude razrešen u skupštini, Krivokapić mora da preuzme odgovornost za budućnost vlade

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.05.2021

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, kaže da će premijer Zdravko Krivokapić morati da preuzme odgovornost za budućnost vlade ukoliko ministar Vladimir Leposavić bude razrešen u skupštini.

RepublikaFoto: TANJUG/ZORAN ZESTIC
Milan Knežević

- Ako Krivokapić zajedno sa DPS-om izglasa nepoverenje Leposaviću preuzeće odgovornost za budućnost vlade. Jasno je da ta vlada ne može imati onaj legitimitet koji je imala 4. decembra kada ju je izabrala parlamentarna većina - rekao je Knežević agenciji Mina, preneo je RTCG.

On kaže i da su demokratska pravila i standardi sasvim jasni, te da se parlamentarna većina ne može praviti ad hok.


- Ili ste sa jednom parlamentranom većinom ili sa drugom. Ne postoji srednje rešenje koje se pokušava primeniti u slučaju inicijative za smenu Leposavića i zbog toga apelujemo na Krivokapića da se pomire - rekao je Knežević.

Kako je objasnio, vlada, po Ustavu i zakonu ne može pasti ako Leposavić bude razrešen , ali suštinski takva vlada više neće imati legitimitet.

- Ukoliko se to desi onda je neophodan jasan odgovor Krivokapiću. Ne želim da spekulišem kakav bi to odgovor mogao da bude, jer želim da Krivokapić razgovara sa Leposavićem kako bi se ova kriza razrešila - poručio je Knežević.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko bude odbijen predlog za smenu Leposavića, Knežević kaže da je to pitanje za premijera.

- On (Krivokapić) nas je doveo u ovu situaciju. Ja znam šta bih radio da sam na njegovom mestu - automatski bih podneo ostavku jer više nemam legitimitet ni autoritet - kazao je Knežević.

Dodao je ipak da će Krivokapić morati sam da se opredeli kako će obavljati svoje dužnosti sa pozicije premijera.

- Postoje nepisana demokratska pravila da ako sa DPS-om izglasate nepoverenje Leposaviću na ideološkim pitanjima na kojima ste dobili podršku, onda je jasno da vlada više ne može imati legitimitet. Ako Leposavić ostane na mestu ministra onda Krivokapić više ne može imati legitimitet - ocenio je Knežević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

03.05.2021 18:19

Nikakvi sukobi u vladi im ne trebaju.