NAŠ STAV O ONOME ŠTO JE BILO U SREBRENICI JE JASAN! Abazović udario na Leposavića: Insistiram na glasanju protiv njega

Autor:

Svet

30.04.2021

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović kazao je sinoć gostujući na TV Prva da je jedino ucenjen od svoje savjesti da se bori za pravdu, komentarišući današnje tvrdnje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Abazović je dodao da ga u toj nameri niko neće pokolebati, kao i da će se truditi da Crna Gora dobije institucije koje zaslužuje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dritan Abazović

On je rekao da je dao besu i da će se desiti promene u tužilaštvu, prenosi CdM.

- Svaki put kad (Milivoje) Katnić nastupi, povećava se broj ljudi koji misli da treba da se dese promene u tužilaštvu. Dao sam besu da će se promene desiti i da ćemo imati institucije, nije se to ostvarilo, ali ću uraditi sve da Crna Gora dobije institucije koje zaslužuje - kazao je Abazović.

On je dodao da se bori za pravdu i da je spreman da plati bilo koju cenu za to.

Katnić je danas na pres konferenciji rekao da je Abazović prekršio zakon, ali nije počinio krivično delo kada je uticao da se preinači odluka sudije za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslava Bašovića, o puštanju iz pritvora navodnih članova kavačkog klana.

Odogovarajući na novinarsko pitanje, Abazović je rekao da je Bašovića kritikovao iako ga ne poznaje, ali nakon što je doneo odluku,.

- Ali nisam svojim radnjama uticao na odluku. Hapšenje pripadnika kavačkog klana je podvig policije, i ako se puste na slobodu da ih više ne možete naći - rekao je Abazović.

Kako je rekao sudija je trebao da ceni razloge za zadržavanje.

- Jedan je uticaj na svedoke, drugi se odnosi na delo ako je previđeno više od 10 godina, uklanjanje dokaza… Pa oni se terete za dela ubistva, mučenja. Da li sam ja prekršio zakon, pa ako jesam ja ću da se branim, izneću kontra dokaze. Mi govorimo o nezavisnim radnjama vlasti a ne možemo zbog trule vlasti da upropastimo državu - rekao je on.

Kako je dodao, nije isto hapsiti političara i nekog pripadnika kriminalnog klana, u bezbednosnom smislu.

- Ja nemam ništa sa tim ljudima, ne poznajem ih, niko mi ništa nije uradio. Ali, mi se borimo za pravdu, da možemo da šetamo ulicama slobodno, a ne u strahu da neko ne digne auto u vazduh. U ratu kriminalnih klanova poginulo je preko 50 ljudi. Mi želimo da se predstavimo kao zemlja koja nije izvoznik kriminala, već mirna, turistička zemlje. Oni ne mogu da stoje na putu toga - rekao je potpredsednik Vlade.

Govoreći o izmenama tužilačkih zakona, poručio je da je politički ispravno da se možda izgube dva meseca, a da ne izgubimo pregovarački proces sa EU.

- Ja očekujem pozitivan stav EK ili da bude na neki način uslovan i da se daju neke korekcije koje će biti od koristi za Vladu - naveo je Abazović.

Kako je dodao, za godinu se mogu očekivati rezultati.

"Da premijer zatraži, ja bih podneo ostavku"

Nakon zahteva premijera Zdravka Krivokapića da ministar pravde Vladimir Leposavić podnese ostavku zbog izjave o Srebrenici, Abazović je rekao da je saradnju sa ministrom nastavio bez restrikcija.

- Ali Leposavić je napravio grešku u odgovoru poslanika DPS-a iako je to pitanje imalo svrhu da unese nemir unutar vladajuće većine. Ne mislim da je imao lošu nameru, razumem istorijski kontekst i u Crnoj Gori i regionu, ali moramo imati dozu senzibiliteta da ne bi izazivali incidente - rekao je Abazović.

On je istakao da je bilo konsultacija uoči odluke premijera da zatraži smenu Leposavića.

- Mi smo svi bili njegov izbor i nekako ima obavezu i da nas bira i eventualno predlaže za razrešenje. Poslanici URA-e će glasati za predlog premijera. Da je meni tražio da podnesem ostavku ja bih to uradio jer sam ja njegov izbor, ovo je njegova Vlada - poručio je Abazović.

Prema njegovim rečima, DF ne može da uslovljava kako će ko glasati po ovom pitanju.

- Naročito to ne mogu da rade sa URA-om - znaju kako smo tvrdoglavi po tom pitanju - rekao je Abazović.

Na pitanje da li će, ukoliko sa DPS-om izglasaju smenu Leposavića, biti stvorena neka nova parlamentarna većina, Abazović je odgovorio odrično.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Čavka

01.05.2021 12:54

Javno tužilaštvo je nezavisni organ i ministri iz vlade, pa ni cela vlada, ne mogu da se upliću u njegov rad.

Odgovori 12 0
Vranić

03.05.2021 09:40

U Srebrenici i danas donose umrle ili poginule iz cele Bosne i Hercegovine i sahranjuju u Srebrenici.

Odgovori 10 0