MASOVNA VAKCINACIJA POSLE PRAZNIKA! Ministar zdravlja Severne Makedonije: Prvog maja stižu vakcine iz Kine

Autor:

Svet

27.04.2021

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vakcine protiv koronavirusa kineskog proizvođača trebalo bi da stignu u Severnu Makedoniju 1. maja, najavio je danas ministar zdravlja te zemlje Venko Filipče.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Nikolić
Venko Filipče

Vakcine stižu iz Pekinga preko Istanbula u Beograd, pa iz Beograda hladnjačom u Severnu Makedoniju, preneli su makedonski mediji.

Filipče najavljuje početak masovne vakcinacije posle uskršnjih praznika.


Ministar je rekao da pomno prate epiemilošku situaciju i da su se na jučerasnjem sastanku sa verskim poglavarima dogovorili da apeluju na građane da se pridržavaju preventivnih mera, jer je, kako je istakao, jedini spas za zemlju da ne dođe do pogoršanja.

- Već dugo imamo restriktivne mere. Policijski čas je od početka davao rezultate i kriva se stabilizovala u novembru. Što znaci da smo u trenutku kada su brojevi počeli da opadaju, uveli dodatne restriktivne mere kako bismo ubrzali proces oporavka i ispraznili bolnice", rekao je Filipče i dodao da mnoge mere ostaju na snazi jer ih je prošlogodišnje iskustvo naučilo da nakon praznika sledi pogoršanje epidemioloske situacije - rekao je Filipče.


U Severnoj Makedoniji je, prema poslednjim zvaničnim informacijama, do sada vakcinisano 53 hiljade građana, ukupno su zaražene 151.122 osobe, a preminulo je 4.742 obolelih.

Vlada u Skoplju usvojila je danas preporuke Komisije za zarazne bolesti i odlučila da od sutra policijski čas pomeri sa 20 na 21 sat, a trajaće do pet sati ujutru narednog dana.

Izuzeci od zabrane i posebnog režima kretanja su večeri između 1. i 2. maja, odnosno za vreme verskog praznika Uskrsa, i uveče između 13. i 14. maja za vreme verskog praznika Ramazan Bajram.

Od 28. aprila svi ugostiteljski objekti moći će da rade samo na terasama do 20.30 sati.

Ostaje zabrana rada svih teretana, fitnes klubova, sportskih centara i teretana namenjenim vežbanju u zatvorenom, a aktivnost se može obavljati na otvorenom u skladu sa odgovarajućim namenskim protokolom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading