UMRO ZLOČINAC JOVAN DIVJAK (84)! Srbija ga tražila zbog masakra u Dobrovoljačkoj ulici!

Autor: Republika

Svet

08.04.2021

18:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sarajevu je danas, u 84. godini, umro bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

RepublikaFoto: printskrin/vikipedia

Divjak je rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gde je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Najpre je bio oficir JNA, a tokom rata u Bosni brigadni general Armije Republike Bosne i Hercegovine. Iako je poreklom Srbin, nacionalno se izjašnjavao kao Bosanac.

Divjak se nacionalno izjašnjava kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.

Jovan Divjak je uhapšen 3. marta 2011. na aerodromu u Beču na osnovu Interpolove poternice koju je raspisala Republika Srbija. Poternica za 19 lica koja su odgovorna za masakr u Dobrovoljačkoj ulici, a između ostalih i Jovana Divjaka je raspisana 1992. godine.

Divjaku je 4. marta 2011. sud u austrijskom gradu Kornburgu odredio ekstradicioni pritvor u trajanju od 14 dana. Divjak je pušten iz zatvora 8. marta 2011. sa uslovom ostanka u Austriji i uz kauciju od 500.000 evra.

Sud Republike Austrije u Korneuburgu je 29. jula 2011. odbio zahtev Republike Srbije za izručenje nakon čega je Divjak istog dana otputovao za Sarajevo. Kao razlog odbijanja zahteva Srbije za izručenje, austrijski sud je obrazložio da se "ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu".

Odluka austijskog suda je naišla na mnoge kritike u Srpskoj i u Srbiji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stole

08.04.2021 19:58

Нека гори у паклу зликовац и убица деце из сарајевске колоне.

Odgovori 11 2
ZAvram

08.04.2021 20:36

И поред свих злочина, које је учинио своме народу, проживео је добре године. Значи, савест га није нимало опомињала и подсећала на све злочине над Србима, над стопедесетхиљада прогнаних Срба из Сарајева, на масакре Насера Орића и његових балија...Боже драги, не дозволи више да се иједан Србин огрне лентом за монстуозне злочине, које је спроводио над својим српским родом..."Рђо капо док му је кољена..". Семе му се затрло, дабогда! Куга издајничка, прљава, осрамоћена пред Богом и људима...

Odgovori 11 1