Plenković: Hrvatska nastavlja da vakciniše AstraZenekom

Autor: Tanjug, Republika

Svet

07.04.2021

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Hrvatska će nastaviti da vakciniše građane AstraZenekom, poručio je danas premijer Andrej Plenković nakon što je Evropska agencija za lekove potvrdila da postoji veza između te vakcine i pojave krvnih ugrušaka u retkim slučajevima.

Foto: Tanjug/D. GRIZELJ
Andrej Plenković

Plenković je rekao da su članovi užeg kabineta vlade imali sastanak sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskom agencijom za lekove (HALMED).

- Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gde je ustanovljena moguća veza između ove vakcine i nekih nuspojava, ali stav EMA je da je korist od vakcine veća od rizika i zato HZJZ smatra da se može nastaviti vakcinisanje AstraZenekom, a vlada će pratiti taj stav - poručio je Plenković.


Hrvatska je najviše vakcina naručila upravo od AstraZeneke, a Plenković kaže da cena te vakcine nema veze s njenim kvalitetom i ističe da je cenu odredila Evropska komisija, koja je pregovarala sa farmaceutskim kompanijama, prenosi hrvatski Index.

- Vakcine štite od smrti i hospitalizacije, tu se ništa nije promenilo. Normalno je da kad se ovako brzo dođe do otkrića vakcina dođe do nuspojava, jer se vakcinišu milioni ljudi - rekao je Plenković.

On je dodao da će Hrvatska nastaviti da traži mogućnost da nabavi različite vakcine od drugih kompanija.

- Što se tice Sputnjika, mi smo podneli zahtev za dokumentaciju i spremni smo da naručimo i tu vakcinu, ali je uvek dobro da imamo potvrde nadležnih tela o kvalitetu pojedine vakcine - rekao je Plenković.

Komentari (0)

Loading