TRAGIČAN KRAJ POTRESNOG SLUČAJA: Umrla devojčica (2) koju su roditelji mučki pretukli!

Autor: Republika

Svet

04.04.2021

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teško povređena dvoipogodišnja devojčica iz Nove Gradiške koja je u sredu primljena u zagrebačku Kliniku za dečje bolesti, preminula je danas.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvestiti da je kod naše male pacijentkinje, uprkos svim preduzetim terapijskim merama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu, sproveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, koja je nažalost i potvrđena. Počivala u miru - reči su zvaničnog sapštenja bolnice koje potpisuje direktor prof.dr. Goran Roića, prenosi 24 sata.hr.

Lekari su se danima borili za život devojčice koju je majka dovela u bolnicu u Novoj Gradiški. Ona je rekla da je dete palo, ali ubrzo je otkrivena strašna priča. Devojčica je, osim teških povreda glave, imala i modrice po telu različite starosti i svrab, pa su lekari odmah posumnjali u priču majke.

Sumnja se da je dete zlostavljano od novembra 2020. do 31. marta 2021. I za ostalo troje dece koja su oduzeta iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana duži period.

Zlostavljanje trajalo pet meseci

Trenutno je poznato da je devojčica od početka prošlog novembra do ovog marta živela u starateljskoj porodici. Kad su je oduzeli roditeljima socijalni radnici su procenili da je ostanak u biološkoj porodici bio visokorizičan po nju, ali kad je rizik smanjen na srednji, dete je vraćeno porodici.

Devojčica je u biološkoj porodici mesecima bila zlostavljana, a čini se da je centar za socijalnu zaštitu to znao, ali da niko nije reagovao, ističe Index.hr.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Naime, prema neslužbenim informacijama nekih medija, baka je upozoravala da nešto nije u redu sa detetom, a osim nje i socijalna radnica koja je pratila porodicu je u izveštaju napisala da su se od početka ove godine roditelji počeli žaliti da se devojčica počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, da sve slabije priča.

U izveštaju iz marta ove godine navodi se da dete hitno treba psihologa, objavio je “Jutarnji list”. U utorak, dan pre nego što je devojčica završila na Hitnoj s teškim povredama, majka je dovela dete u centar i tražila pomoć jer nije znala šta da uradi. Dete je u centru bilo povučeno, ćutljivo, u jednom trenutku je i povratilo. Majka je navela da se to češće događa. Odmah je upućena pedijatru. Sledećeg dana dete je bilo na Hitnoj u nesvesnom stanju, a Index.hr ukazuje da je sada jasno da je dete povraćalo jer je verovatno imalo i potres mozga.

To sve znači da je centar mesecima znao za probleme, ali ništa nije preduzimao.

Roditeljima određen pritvor

Sudija istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je juče mesec dana istražnog zatvora za roditelje devojčice.

Majci se stavlja na teret da je udarala dete neprimerenom silom, zbog čega je došlo do povreda zbog kojih je dete završilo u bolnici, izjavio je nakon saslušanja sudac Soldo. Pojasnio je kako je majci istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak uticajem na svedoke.

Osumnjičeni bračni par smešten je u istražni zatvor u Požegi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hoće li iko odgovarati?

Da je bilo grešaka, piše Index.hr, priznali su i ministar Josip Aladrović, čiji je to resor, kao i direktorka Uprave za porodicu i socijalnu politiku Marija Barilić.

Upravno veće novogradiškog Centra za socijalnu zaštitu otpustio je juče direktora centra Branka Medunića, a za v.d. direktora imenovana je Marija Jugović, izvestio je Aladrović, koji je na tu odluku dao prethodnu saglasnost.

Aladrović je rekao da rezultate stručnog nadzora očekuje u utorak i najavio daće svi koji su prouzročili štetu za zdravlje ili život ljudi te štetu struci kojoj pripadaju biti sankcionisani. Medunić, se, otkad je slučaj dospeo u javnost, silom trudio dokazati da se baš ništa nije moglo naslutiti, da se sve činilo u redu i da ih je ovo zateklo, navodi Index.hr.

On je rekao da je "takve stvari bilo nemoguće predvideti", ali je izrekao i strašnu rečenicu:

- Dete je bilo sklono autoagresiji, a da li si je to sama uradila, utvrdiće lekari i policija – naveo je on, čime je, zapravo, “insinuirao da je dvoipogodišnja devojčica samoj sebi smrskala glavu”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading