MILOVE KOMITE ZAPRETILE KRIVOKAPIĆU I UZ HITLEROV POKLIČ NAJAVILE HAOS U ZEMLJI! Traže od premijera da prizna genocid u Srebrenici

Autor: Republika

Svet

03.04.2021

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Organizacija samoprozvanih crnogorskih nacionalista bliskih predsedniku Milu Đukanoviću, koja se služi fašističkim parolama, najavila je masovne proteste s ciljem rušenja vlade Zdravka Krivokapića ukoliko on ne smeni ministra Vladimira Leposavića zbog izjave da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/E. Tahirović, R. Prelić
Komite najavile haos 

Samozvane crnogorske patriote, komite, sledbenici predsednika te zemlje Mila Đukanovića, dale su rok premijeru Zdravku Krivokapiću da do 9. aprila smeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića kog su optužili da je izdao Crnu Goru nedavnom izjavom da nije bilo genocida u Srebrenici.  

U slučaju da se to ne dogodi, kako su zapretili, u njihovoj režiji dogodiće se "crnogorsko proleće" kojim će biti smenjena celokupna vlada, skraćen mandat Skupštini, ali i raspisani novi parlamentarni izbori. Da stvar bude skandaloznija, oni su putem društvenih mreža već pozvali svoje sledbenike da se okupe na ulicama i to koristeći frazu koja podseća na, ni manje ni više, nego na Hitlerovski poklič.

Jedan život. Jedan grb. Jedan dom. Jedna zastava. Jedna himna - navele su komite u opisu video-snimka kojim najavljuju svoje aktivnosti na ulici, a što neodoljivo podseća na parolu: "Ein Volk, ein Reich, ein Führer" (prim. aut. jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa) iz vremena nacističke Nemačke.  

Osim toga, organizatori su zamolili učesnike da, ovog puta, postupaju suprotno svim obrascima ponašanja koji su dosad praktikovani u "komitskim" kolonama, a što podrazumeva poštovanje epidemioloških mera i bezbedno isticanje nacionalističkih simbola. Strahuje se, međutim, da bi zbog načina na koji su pozvali na protest moglo samo da dođe do još većeg nasilja

 - Mi, građani, patriote svoje Crne Gore, jedinog našeg doma, najoštrije osuđujemo izjavu ministra Leposavića, da se u Srebrenici nije dogodio genocid. Fašistička izjava Leposavića, nas Crnogorce ponižava i vređa, vređa jer su Crnogorci oduvek bili antifašisti i slobodarski narod, koji je vazda čuvao sebe, pomagao druge i poštovao bol drugih. Tako da se građanima Bosne i Hercegovine izvinjavamo, svi mi časni Crnogorci i Crnogorke, zbog fašistoidne izjave sramotnog ministra Leposavića - navodi se u saopštenju komita.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Leposavić na meti komita 

Kako su još dodali u saopštenju, oni se neće smiriti dok svi njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. 

Ako izađemo 10. aprila na ulicu, nema vraćanja kući dok Vlada ne padne i dok se ne raspišu novi parlamentarni izbori u Crnoj Gori. Krivokapiću, rok ti je 9. april 2021. godine - naglašeno je u dokumentu. 

Igor Damjanović, politički analitičar, rekao je za Novosti da je toj formalizovanoj grupaciji ideologiju kreirao Milo Đukanović.

- Ciljevi i retorika kakve oni proklamuju nemaju nikakve veze sa Komitskim pokretom. Ovi danas su pojavni oblik metastaze neonacističke mržnje prema Srbiji. Nedavno formiranje tzv. Komitskog pokreta predstavlja sprdanje kako sa zdravim razumom, tako i sa crnogorskom istorijom. Rekoše da im je simbol zelena zastava "gaetuša". Ta zastava nastala je u epohi Mila Đukanovića i nema nikakve veze sa crnogorskim vojnicima do kraja vernim kralju Nikoli, koji su jedno vreme bili stacionirani u italijanskoj Gaeti - objasnio je Damnjanović. 

"Komite" su već najavili organizaciju nove auto-kolone u svim crnogorskim gradovima u nedelju, 4. aprila sa početkom od 18 sati, kako bi iskazali otpor prema novoj vlasti koja je, kako tvrde, oličena u "velikosrpskoj agresiji i povampirenom četništvu".

Podsetimo, dosadašnje aktivnosti crnogorskih nacionalista i šovinista pratili su incidenti, tuče, saobraćajni udesi, napadi na privatna imanja, ali i "hitovi": "Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije", "Što ste na nas digli hajku četničku vam j... majku", "Nije ovo srpsko leglo već junački Montenegro". Uz uobičajenu ikonografiju crnogorskih zastava, nađe se i poneka šahovnica!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Damjan

03.04.2021 10:45

U Nemačkoj takve odmah hapse.

Cika

03.04.2021 10:50

Vi sebe zovete crnogorcima Gnjide jedne Vi KOMITE e jado