LEKARI U ŠOKU: Pretučena devojčica (2) primljena u bolnicu sa nagnječenjem mozga, a onda je otkriveno da su povrede STARE!

Autor: Republika

Svet

02.04.2021

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U Kliniku za dečje bolesti u Zagrebu dovezena je devojčica (2) sa stravičnim povredama glave.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Devojčica ima teško nagnječenje mozga, ali i cele glave, jasno se vide tragovi gnječenja, a povrede su šokirale lekare. Uz to, telo deteta puno je modrica različite starosti koje su znakovi pređašnjih povreda.

- Šokirani smo i zgroženi. Ovako nešto nikad nismo videli u našoj bolnici - kaže osoblje Klinike za dečje bolesti u Klaićevoj govoreći o devojčici (2,5) koja je kod njih stigla u sredu pretučena gotovo do smrti, piše portal 24sata.hr.

Devojčica ima teško nagnječenje mozga, ali i cele glave, posebno na koži, gde se jasno vide tragovi gnječenja. Povrede su brutalne i zastrašujuće, doslovno ekstremne, a detetu je, uz to, telo puno modrica različite starosti. Drugim rečima, nisu sve nastale sveže, pre nego što je devojčica dovezena u Klaićevu, nego su vidljivi tragovi prošlih povreda. Dete je na intenzivnoj nezi, priključeno na respirator, a povrede su toliko teške da ima vrlo male šanse da preživi.

Lekari, osim što su u potpunom šoku zbog stanja deteta, ne mogu shvatiti mehanizam povreda, odnosno nije im jasno šta se desilo da je dete došlo u ovakvom stanju.

Sve upućuje na moguće premlaćivanje, možda u kombinaciji s padom. Majka deteta, naime, daje kontradiktorne izjave, od toga da ne zna šta se dogodilo do toga da je dete palo. Ali gotovo je sigurno da samo pad ne bi mogao da prouzrokuje ovakvu strahotu. Uz sve, vidljivo je da je dete zanemarivano jer po celom telu ima šugu (svrab) koja nije lečena. Samo je izgrebalo celi trbuščić zbog neizdrživog svraba, a ova kožna bolest upućuje na to da je devojčica živela u lošim higijenskim uvjetima. Devojčica, koja je iz okoline Nove Gradiške, najpre je u sredu ujutro dovezena u Opštu bolnicu Nova Gradiška. Tu su je lekari reanimirali i intubirali, a s obzirom na težinu povreda popodne su je prevezli u Klaićevu i u tom trenutku bila je u komi. Dan kasnije u Klaićevoj joj se stanje još više pogoršalo. Obaveštena je i policija, pa se u četvrtak pre podne u Klaićevoj čekao njihov dolazak. Za službenu izjavu novinari su zamolili direktora Klinike za dečje bolesti u Klaićevoj, prof. dr. Gorana Roića.

Foto: pexels.com
Foto: Ilustracija

- Tokom srede u Kliniku za dečje bolesti Zagreb u Jedinicu intenzivnog lečenja primljeno dvoipogodišnje dete iz Opšte bolnice Nova Gradiška, vitalno ugroženo i visokorizično, zbog povreda nastalih usled još neutvrđenih okolnosti. Zbog teških kraniocerebralnih povreda, nakon dodatne dijagnostičke obrade, izveden je neophodan neurohirurški zahvat. Dete je na mehaničkoj ventilaciji uz sedaciju lekovima, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija i dijagnostičko praćenje. Životno je ugroženo – rekao je prof. dr. Roić.

Novinari su kontaktirali i direktora OB-a Nova Gradiška, dr. Josipa Kolodzieja, koji je rekao da je dete u bolnicu donela majka, a pritom je rekla da je palo i povredilo se.

- Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je i po celom telu. Nakon što smo pružili prvu pomoć, zbog tih teških povreda glave i mozga odlučili smo da dete prebacimo u Klaićevu bolnicu u Zagreb. Ovaj slučaj prijavili smo policiji – rekao je dr. Josip Kolodziej.

U policiji potvrđuju da imaju saznanja o ovom nemilom događaju.

- Upoznati smo sa slučajem, ali u ovom trenutku ne možemo ništa reći o tome kako su povrede deteta nastale. U toku je  istraživanje koje bi trebalo da da odgovor na pitanje da li je neko povredio dete i na koji način – rekao je Damir Brezić, službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske.

Porodica iz koje je devojčica od pre je poznata Centru za socijalnu zaštitu Nova Gradiška. Dete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtev roditelja Centar ga je vratio u biološku porodicu.

- Razlog udomljavanja bili su nepovoljni uslovi kod porodice, a i bolest deteta. Navodno je reč o autoagresivnosti deteta. U porodici ima još dvoje dece, razlika je po godinu dana. Kako su se uslovi kod porodice devojčice popravili, odlučili smo da udovoljimo zahtevu roditelja i vratimo je iz udomiteljske porodice. Uz to smo odredili meru stalnog nadzora od strane naše socijalne radnice, koja im je odlazila u posetu dva puta nedeljno. Čuli smo za povrede deteta, za sada nemamo informaciju kako su one nastale. Socijalna radnica koja je nadzirala tu porodicu rekla je da ona nije imala saznanja, niti je bilo šta upućivalo na to da bi se s detetom moglo nešto dogoditi – rekao je Branko Medunić, direktor CZSS-a Nova Gradiška.

Komentari (0)

Loading