MAĐARSKA: Nema popuštanja mera dok se ne vakciniše polovina stanovništva

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

29.03.2021

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zadužen za zdravstvo Mađarske Mikloš Kasler najavio je da ta zemlja verovatno neće popuštati stroge mere protiv kovid-19 sve dok polovina njenog stanovništva ne bude vakcinisana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mađarska granica

Rojters prenosi da je vlada najavljivala ranije da će Mađarska započeti ponovno otvaranje škola i preduzeća kada bude imunizovano oko četvrtine stanovništva, a u izjavi za mađarsku televiziju Hir TV, ministar Kasler, koji je odgovoran i za zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, rekao je da bi granica za ponovno otvaranje možda mogla da bude i veća od tog broja.

- Jednom kada naša vakcinacija dostigne polovinu populacije, a računajući brzinu širenja britanskog soja virusa, mislim da je kraj maja i početak juna vreme kada možemo ublažiti ograničenja, osim ako ne dođe do novih mutacija - rekao je Kasler.


Rojters prenosi da premijer Viktor Orban, koga očekuju izbori 2022. godine, pokušava da pronađe balans između najveće dnevne stope smrtnosti od korona virusa po glavi stanovnika koju Mađarska, prema podacima američkog Univerziteta "Džons Hopkins", ima s potrebom da ponovo otvori ekonomiju kako bi se izbegla druga godina duboke recesije.

Prema vladinim podacima, u Mađarskoj tokom poslednjih nedelja umire više od 200 osoba dnevno od kovid-19, a zemlja od 9,8 miliona stanovnika je zabeležila ukupno skoro 20.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije, navodi agencija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading