Pecke iz komšiluka: Bugarski ekspert optužio Srbiju da želi Severnu Makedoniju da pripoji sebi

Autor:

Svet

19.03.2021

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se govori o napetim odnosima između Bugarske i Severne Makedonije, treba uzeti u obzir i Srbiju, Kosovo i Albaniju, smatra ekspert u oblasti međunarodne bezbednosti Bojan Čukov. Kako je naveo, Beograd je u novembru 2020. godine aktivno aktivno promovisao ideju takozvanog mini-šengena, čiji deo će biti Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Beograd pokušava da se, u ekonomskom smislu, dobro ugnezdi u Severnoj Makedoniji i privuče na svoju stranu albanski faktor – sve to za račun interesa Bugarske, smatra Čukov.

- Nedavno je izašla analiza jednog srpskog eksperta koji je rekao da će se ta pitanja rešavati čisto ekonomski. On je čak naveo primer: sve će biti bolje, kada srpski biznismeni otvore restorane sa srpskom skarom (roštiljem) na Ohridskom jezeru. Tj, Srbija pokušava još jače, u ekonomskom planu, da zavlada Severnom Makedonijom. To se radi, naravno, na račun bugarskih interesa. U Severnoj Makedoniji se povećava antibugarska histerija, što ometa razvoj naših bilateralnih odnosa i daje Srbiji mogućnost da u potpunosti zavlada Severnom Makedonijom - rekao je ekspert radiju "Fokus".

- U isto vreme, Sofija za sada ne uspeva da realizuje zajedničke projekte sa Skopljem kao što je izgradnja koridora №8 koji bi omogućio da se uspostavi železnički saobraćaj između prestonica, povuče optički kabl i izgradi veliki auto-put - naglasio je Čukov. Po njegovim rečima, Bugarska treba da počne sa realizacijom projekta koji promovišu i SAD.

- Na žalost, za poslednjih 30 godina bugarske vlade su prilično pasivne i ne gledaju dalje od svojih četvorogodišnjih mandata, a takav projekat treba svaka vlada da podržava i razvija, bez obzira na to ko je vladajuća partija ili koalicija - smatra ekspert.

On je obratio pažnju na reči bugarskog istoričara Jordana Veličkova: Srbija želi da pretvori Severnu Makedoniju u Južnu Srbiju.

- Jednom se razgovaralo da Preševo, Bujanovac i Medveđa pripadnu Kosovu, a da se Srbiji dodeli neka druga teritorijalna kompenzacija. Ne zaboravite da niko ne može da kaže kuda prolazi granica između Kosova i Severne Makedonije – tačnije, ona prolazi po sredini određenih albanskih sela. Radi se o istim planovima koje koje Beograd realizuje već duže vreme, dok se mi u Bugarskoj pravimo da to ne vidimo - zaključio je ekspert.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading