UDAR NA DODIKA SA PET STRANA: Zapadu smeta RS, a ćute zbog "VELIKE ALBANIJE"!

Autor: Milan Jovanović

Svet

13.03.2021

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasadama Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, narodnim rečnikom opisano, kao da je upao žar u gaće posle zaključaka Skupštine Republike Srpske i Milorada Dodika kojima je najavljeno otcepljenje ukoliko se nastavi urušavanje Dejtona i oduzimanje ovlašćenja koje po ovom sporazumu ima RS.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milorad Dodik

U zajedničkom saopštenju zemalja Kvinte izražava se "opredeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta, koji nemaju pravo na otcepljenje od BiH". Simptomatično je, takođe, da te iste zemlje nisu reagovale kada su iz Tirane i Prištine stizale najave formiranja "velike Albanije".

Povod za žustru reakciju bio je zaključak najvišeg zakonodavnog tela RS da je vreme da se ukine funkcija visokog predstavnika i da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom. U suprotnom, zaključila je skupštinska većina, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu.

MINIRANJE PREGOVORA

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ne sumnja da se radi o koordinisanoj akciji Zapada koja je usmerena protiv srpskih interesa u Bosni i na Kosovu.

- Međunarodna zajednica planira imenovanje novog visokog predstavnika, spekuliše se da je reč o Nemcu ili Kanađaninu, čiji bi jedini zadatak bio rad na stvaranju unitarne Bosne i Hercegovine, a pod plaštom želje da se konačno stvori funkcionalna država, što, drugim rečima, znači dominaciju Bošnjaka nad ostala dva naroda. Dodik je toga svestan i namerno zateže odnose sa kreatorima takve ideje, pa će, ako treba, ići i na referendum o samostalnosti da bi sprečio dalje derogiranje ovlašćenja RS - uveren je Graovac.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

EU STOPAMA NACISTA

Politički analitičar Dragomir Anđelković reakciju zapadnih sila ocenjuje kao pokušaj da se pritiscima nastavi put ka razvlašćivanju RS. Ukazuje i na zabrinjavajuću praksu Zapada kada je u pitanju odnos prema Srpskoj, s jedne strane, i prema nepriznatom Kosovu na čije provokacije i ne reaguje.

- Izjave o potrebi stvaranja "velike Albanije" naišle su na zid ćutanja Evrope i Amerike, dok je Dodikova izazvala neviđenu hajku i lavinu pretnji. To čak nisu ni dvostruki standardi, to je nešto mnogo gore jer RS traži ono što joj pripada, za razliku od Prištine. Ta takozvana međunarodna zajednica sve više liči na nacističku Nemačku i mislim da to nije prejako poređenje - ogorčen je Anđelković.

Bošnjak u Bajdenovom štabu

Srđan Graovac podseća na Bajdenovu ulogu u ratovima devedesetih i njegovu čvrstu vezanost za Bosnu.
- U njegovom izbornom štabu je bio i Elvir Klempić, poreklom Bošnjak, koji je sigurno dodatno uticao na učvršćivanje već formiranih Bajdenovih stavova. U ovom trenutku je veoma bitno nacionalno jedinstvo u Srpskoj, koja je oštro podeljena na vlast i opoziciju. Zapad će pokušati da nađe pukotinu u našem nacionalnom korpusu da bi ostvario svoje ideje o unitarizaciji i majorizaciji Srba, što nikako ne sme da se dozvoli - upozorava Graovac.

Ko su sve bili visoki predstavnici

- Karl Bilt decembar 1995. - jun 1997.
- Karlos Vestendorp jun 1997. - jul 1999.
- Volfgang Petrič avgust 1999. - maj 2002.
- Pedi Ešdaun maj 2002. - januar 2006.
- Kristijan Švarc Šiling januar 2006. - jul 2007.
- Miroslav Lajčak jul 2007. - mart 2009.
- Valentin Incko - od marta 2009.

 

Dodik: Neće nam Evropa soliti pamet

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Kancelarija visokog predstavnika i ambasada Velike Britanije u BiH ne pitaju o tome koje će zaključke doneti Narodna skupština Republike Srpske.
Dodik je rekao da bi oni da podvaljuju visokim predstavnicima koji će, mimo svojih ovlašćenja, nametati zakone. On je ponovio da RS ima ozbiljan prigovor na to kako se imenuje visoki predstavnik jer u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma piše da Savet bezbednosti UN imenovanje visokog predstavnika u BIH potvrđuje na traženje potpisnica tog mirovnog sporazuma.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Mirko

13.03.2021 15:50

Samo Dejtonski sporazum BiH spašava.

Mirko

14.04.2021 09:25

@Mirko - Dejtonski da, ali neizmenjen u izvornom obliku. Mora se izvršiti resetovanje.

Mirko

13.03.2021 17:35

Nepravda.