BALKANSEC: Severnomakedonski bataljon za NATO dobio američke puške M4, stižu JLTV i Strajkeri

Autor: Balkansec

Svet

11.03.2021

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Armija Severne Makedonije (ARSM) dobila je od SAD donaciju 1.269 automatskih pušaka M4 kalibra 5,56 mm vrednu 1,2 miliona dolara namenjenu Lakoj pešadijskoj bataljonskoj grupi (LPGB). Opremanje te jedinice deklarisane za zadatke pod vođstvom NATO za Skoplje je prioritet. Već su naručeni oklopni točkaši JLTV a ove godine će biti potpisan ugovor i za nabavku vozila Strajker.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

U kontekstu ulaska Severne Makedonije u NATO odlučeno je da se osnovni kalibar ličnog pešadijskog naoružanja unificira sa partnerima i zato se prelazi na 5,56x45 mm.

To će biti postepeno provedeno u delo zbog ekonomskih razloga. Prvi kontigent M4 je finansiran američkim novcem kroz program pomoći stranim državama FMF (Foreign Military Financing). ARSM ima automatske puške kalibra 5,56 mm Zastava M21 i male količine M4, ali samo u jedinicama posebne namene. Standardno naružanje makedonske vojske su puške Zastavine proizvodnje porodice M70 kalibra 7,62x39 mm.

Prioritet svih prioriteta u modernizaciji ARSM je Laka pešadijska batalonjska grupa (LPBG) koja će zato dobiti M4 i razna druga sredstva ratne tehnike.

Po vrednosti najveća nabavka su laka borbena vozila JLTV 4x4 i veća četverosovinska višenamenska borbena vozila Strajker.

Za sada potpisan je čvrsti ugovor i plaćena su 33 komada JLTV. Prvih šest komada za LPBG stići će pre završetka 2022. godine, a zatim još 27 vozila 2023. godine. Vrednost nabavke iznosi 36.937.633 dolara i od tog iznosa oko 25 miliona dolara podmiriće se iz američke vojne pomoći, a iz budžeta Severne Makedonije plaćeno je oko 11 miliona dolara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

To nije konačan računa jer će još novca morati da se potroši za naoružanje vozila, dodatne balističke zaštitne ploče, senzore, sredstva veze, podršku za održavanje i obuku posada.

Pentagon će finansirati nabavke vozila za 50 miliona dolara i to 37 miliona dolara iz direktne pomoći kroz FMF i još 13 miliona dolara iz programa ERIP kojim se finansira prelazak saveznica sa tehnike ruskog porekla na tehniku po NATO standardima (čitati – američke proizvodnje).

Pomoć se odnosi na čitav višegodišnji program nabavke 152 vozila JLTV za period do 2024. godine. Ministarstvo odbrane uvođenje u naoružanje JLTV smatra za "najviši nacionalni interes od presudnog značaja za bezbednost Severne Makedonije i njeno učešće u kolektivnom odbrambenom sistemu NATO" kako se navodi u izveštaju ministarstva odbrane za parlament o nabavci vozila od 25. decembra 2020.

Zatim, očekuje se da će ove godine da se potpiše ugovor za Strajkere.

Sa američkim automatskim puškama i američkim borbenim vozilima LPBG odudaraće od ostatka ARSM koji će i dalje imati staro naoružanje i heterogenu zbirku borbenih vozila od nemačkih policijskih točkaša TM-170 Hermelin, preko ruskih BTR-70 i BTR-60 do guseničara takođe ruskih BMP-2 i grčkih Leonidasa.

Nova tehnika koncentriše se u LPBG jer je obuka i modernizacija te jedinice na prvom mestu na listi generačkog paketa ciljeva za ARSM za 2021. (ali i predstojećih godina).

Od prošle godine pokrenut je intezivan ciklus obuke LPBG koja do sredine 2022. treba da postigne punu borbenu gotovost prema Nato zahtevima. Instruktori iz Velike Britanije rade na obuci svog saveznika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Jezgro LPBD je 2. pešadijski bataljon 1. pešadijske brigade ARSM koji je smešten u kasarni "Jane Sandanski" u Štipu. Osim osnovnih elemenata bataljona – komande, komandne čete, tri pešadijske čete, čete za vatrenu podršku i logističke čete u sastav LPBG ulazi jedna izviđačka četa, vojnoobaveštajna četa, zatim četa za borbenu podršku i jedna haubica baterija sa oruđima kalibra 105 mm.

Prema Dugoročnomom planu razvoja operativnih sposobnosti 2019-2028 za LPBG nabaviće se osim pušaka i JLTV i neborbena motorna vozila, savremena sredstva veze, individualna i kolektivna sredstva atomsko biološko hemijske odbrane, uniforme, zaštitni borbeni prsluci, šlemovi itd.

Artiljerijska podrška dobiće haubice 105 mm koje će biti naručene ove godine.

Za buduće zadatke na terenima gde će NATO biti prisutan jedan od partnerskih ciljeva označen šifrom L 1003 je opremanje za upotrebu u ekstremno toplim i sivim klimatskim uslovima. Za ARSM to neće biti novina jer su njeni vojnici već služili u zahtevnim misijama u Iraku i Avganistanu.

Kada se LPBG dovede u gotovost ona će moći da se angažuje na misiji NATO u jednom ciklusu koji obično traje šest meseci. Ako je potrebno dugoročno angažovanje iz LPBG u takvu misiju slaće se do dve čete, ali sa redovni šestomesečnim smenama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading