Analitičar upozorava: Nešto se sprema u okruženju, svi ulažu van svojih mogućnosti! SRBIJA VOJNO JAČA OD HRVATSKE!

Autor: Republika.rs

Svet

10.03.2021

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranica Global Firepower svake godine od 2006. objavljuje godišnji izveštaj i rang listu nacionalnih oružanih snaga.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Vojska Srbije

139 zemalja rangirano je na lestvici od najjačih pa do najslabijih, a u obzir se uzima više od 50 individualnih faktora koji ne obuhvataju samo vojnu moć već i finansijsku situaciju, logistiku,  i tome slično kako bi se za svaku zemlju pojedinačno odredio takozvani PowerIndex, odnosno indeks moći.


Prvo mesto na lestvici zauzimaju Sjedinjene Američke Države, a drugo Rusija, što samo po sebi nije iznenađenje.

Na trećem mestu je Kina, četvrtom Indija, peti je Japan, šesta Južna Koreja, sedma Francuska, osmo je Ujedinjeno Kraljevstvo, deveti Brazil i na desetom mestu Pakistan.

No, ono što je posebno zanimljivo događa se u našoj regiji. Konkretnije, Hrvatska se smestila na 63. mesto i tu drži poziciju ispred Slovenije (88. mjesto), Crne Gore (123. mjesto) i Bosne i Hercegovine (121. mjesto). Srbija se, pak, nalazi ispred Hrvatske i to na 61. mestu ove globalne lestvice.

- Ništa nije iznenađujuće iz jednostavnog razloga što je Srbija od 2018. godine u ogromnom procesu obnavljanja svojih oružanih snaga. Realizirali su donaciju MIG-ova iz Bjelorusije, donaciju MIG-ova i modernizaciju iz Rusije, iz Kine su nabavljali bespilotne letelice dugog dometa, iz Izraela i Turske nabavljaju bespilotne letelice, tenkove T72 od Rusije, obnavljaju protuzračnu obranu francuskim raketama Mistral i ruskim protuzračnim sustavima Pancir S1. Tako da to nije nikakva novost - objašnjava geopolitički analitičar Željko Primorac.

Napominje, da je Hrvatska kojim slučajem već potpisala svoj ugovor za višenamenske borbene avione, stanje na rang listi izgledalo bi potpuno drugačije.

- No, mi se ne trebamo baviti njihovim najavama, ugovorima, mi trebamo gledati jačanje svojih oružanih snaga zbog procesa koji je evidentan u okruženju, od Mađarske, Srbije, svi ulažu ogromne novce u oružane snage. Srbija čak uzima od socijale i infrastrukture. Nešto se sprema u okruženju, je li to vezano uz Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu, to nikome nije jasno, ali svi ulažu van svojih mogućnosti u obranu - govori nam Primorac.

- Mi se još uviek nadamo da je NATO tu i da će rešiti sve naše problema, a kad ćemo shvatiti što se događa i da se moram uzdati u svoje snage, to je pitanje - kaže za Dnevno.hr

Dodaje, Srbija je konkretnija u ovom trenutku jer su realizirali ono što su najavljivali, od protuzračne obrane do nabave bespilotnih letelica, višenamjenskih borbenih letjelica i helikoptera, realizirali su odličnu nabavu iz Rusije do Eurocopter Puma iz Nemačke.

- Sve su segmente oružanih sektora obnavljali planski i ulažu velik novac u jačanje svog vojno-tehničkog instituta, odnosno u vlastite proizvode. Razvijaju protuoklopne rakete, rakete dugog dometa, čak i vlastitu verziju bespilotne letelice. Dakle, ne ulažu samo u nabavu i obnavljanje direktnom kupovinom već i u razvoj vlastitog oružanog sukoba. I tu smo mi još uvek daleko iza njih.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading