U HRVATSKOJ KARAMBOL SA VAKCINAMA! Lekari frustrirani: Pacijenti neće dobiti svoju dozu jer nije stigla!

Autor: Republika

Svet

26.02.2021

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije problem u naručenoj količini vakcina, nego u činjenici da je Evropska komisija napravila loše ugovore - time se Hrvatska pravda što proces imunizacije ide veoma loše, sa puno zastoja, trzavica i neizvesnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Ne znam kada ću nastaviti s vakcinisanjem pacijenata zato što oni koje sam nameravala da zakažem za danas neće dobiti svoju dozu jer sam dobila informaciju da vakcina nije stigla - kaže jedna frustrirana zagrebačka doktorka porodične medicine.

Naime, iako su lekari primarne zdravstvene zaštite u Zagrebu očekivali da će danas dobiti još 4.000 doza, odnosno deset doza po ordinaciji, i to farmaceutske kuće "Moderna", za nastavak vakcinisanja starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika, obavešteni  su da vakcina nije stigla, pa nema ni vakcinacije. Isporuku Modernine vakcine ili vakcine nekog od drugih proizvođača, čije bi doze mogle stići do nedjelje, moraće da pričekaju još koji dan.

Prilagođavanje

- Svi smo frustrirani činjenicom da teško možemo da organizujemo vakcinaciju nekoliko nedelja ili meseci naprosto ne stiže u dogovorenim rokovima. Morali smo da se prilagodimo i tako će biti i ubuduće. Čim vakcina stigne, mi ćemo je prema zahtevima lekara isporučiti u ordinacije, odnosno na punktove domova zdravlja - objašnjava dr. Sandra Šikić, zamenica direktora Nastavnog zavoda za javno zdravlje "Andrija Štampar".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Naime, juče je u Hrvatski zavod za javno zdravlje trebalo da stigne 16.800 doza Modernine vakcine, a to znači da bi se u Zagrebu, gde je vakcinacija starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika tek počela, do kraja nedelje moglo da vakciniše još oko 4.000 građana. Ali, pošiljka nije stigla i zasad sve ostaje na 16.000 ljudi koji su u ponedjeljak primili vakcinu AstraZeneke i Oksforda i onih koji su primili vakcine Fajzera i Bionteka, kojih je još manje.

Da je stigla Modernina vakcina, moglo je da se vakciniše ukupno 20.000 građana, a sledeće nedelje još oko 25.000 jer je trebalo da stigne više od 90.000 doza. Ipak, isporuke ne stižu kako je bilo dogovoreno i zapravo se ne može znati koliko će građana sledeće nedelje biti vakcinisano u Hrvatskoj.

Da sve bude gore, ni iz AstraZeneke/Oksforda juče nisu isporučili pošiljku od 52.658 doza. Prema rečima direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslava Capaka, iz te kopmanije su najavili isporuku u nedjelju, ali umesto 52.658 stići će samo 30.000 doza. Deo neisporučenih vakcina trebalo bi da stigne do 8. marta i to 43.000 doza, što znači da će u idućih deset dana isporuka biti manja za 10.000 doza, i to u najboljem slučaju. U tom razdoblju trebalo bi da stigne barem 46.000 doza Fajzera i Bionteka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Činjenica je da je Hrvatska, osim dosad pristiglih oko 200.000 doza, do kraja marta očekivala još 500.000 doza, što znači da bi se moglo vakcinisati isto toliko osoba jer je vreme revakcinacije drugom dozom produženo prema uputima Evropske agencije za lekove. 

Naime, pokazalo se da se bolja zaštita vakcinom AstraZeneka ili Oksford postiže ako se druga doza daje kasnije, a ne nakon šest nedelja, kako se isprva preporučivalo. Istraživanja pokazuju da je zaštita tako povećana na gotovo 80 odsto, a od teških oblika Kovida-19 na više od 90 odsto.

Prema novoj preporuci, ubuduće će se druga doza tih vakcina davati nakon 12 nedelja. Produžen je i rok za drugu dozu Fajzera, i to sa 21 na 42 dana, odnosno umesto nakon tri nedelje na 6 nedelja. To znači da bi za to vreme moglo da se vakciniše dvostruko više građana prvom dozom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Loši ugovori

Dosad je u Hrvatskoj jednom dozom vakcinisano 77.245 građana, a dvema dozama njih 58.511, za koje je vakcinacija završena, pa je tako potrošeno ukupno 194.267 doza.

Budući da se pojavljue sve više novih sojeva koronavirusa, epidemiolozi kažu da je važno vakcinisati što više građana bar jednom dozom jer se pokazalo da sve vakcine deluju kod većine mutanata barem u meri da simptomi bolesti budu takvi da nije potrebna hospitalizacija. Situaciju bi delimično mogla da poboljša nabavka Džonson i Džonson vakcina koje je upravo odobreno u SAD-u, a uskoro će ga odobriti i EMA.

Njena prednost je što se daje u samo jednoj dozi kako bi se postigla zaštita od 73 posto, a nije ni zahtevna za čuvanje jer je potrebna temperatura običnog zamrzivača. Hrvatska je rezervisala 900.000 doza te vakcine, a ukupno oko 6,8 milionadoza. Od toga je rezervisala najviše vakcine AstraZeneka/Oksford - 2,7 miliona doza i Fajzer/Biontek 1,9 miliona doza.

Drugim rečima, nije problem u naručenoj količini vakcina, nego u činjenici da je Evropska komisija napravila loše ugovore s proizvođačima, zbog kojih vakcina ne stiže u dogovorenim količinama. Na žalost, optimizam ne ulivaju ni najave za naredni kvartal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading