DETE U HRVATSKOJ ZARAŽENO BRITANSKIM SOJEM! Opaka mutacija virusa korona stigla na sam prag Srbije

Autor: Republika

Svet

10.02.2021

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među inficiranima su i dva muškarca staroisti 50 i 34 godine.

Ilustracija

Opaka mutacija koronavirusa za koju naučnici strahuju da je smrtonosnija od KOVIDA-19, a koja je već poznata kao britanski soj jer se prvo pojavila u toj zemlji, stigla je na sam prag Srbije, u Hrvatsku.

Među troje zaraženih u toj zemlji je i trogodišnje dete iz Zagreba, koje, kako prenose hrvatski mediji, nije u životnoj opasnosti. Infekcija novim sojem potvrđena je i kod dva muškarca starosti 50 i 34 godine.     

Uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a o svemu su obavešteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Iz te ustanove prikupiće dodatne epidemiološke podatke od obolelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji. 

Podsetimo, epidemiolozi strahuju da je britanska mutacija virusa 30, pa i 50 puta opasnija od prvobitnog soja. Juče je Melani Brikman, nemački virusolog i član savetničkog tima nemačke kancelarke Angele Merkel za borbu protiv pandemije, upozorila "kako bi novi soj mogao da nas pregazi i da će svet brojati na stotine hiljada mrtvih ukoliko se nešto hitno ne učini". Njen predlog je, inače, ponovno zatvaranje zemalja.      

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading