HRVATI NAM SE OPET DIVE: Srbija pokazala EU zašto je u krizama potrebno imati određenu DOZU SUVERENITETA

Autor:

Svet

05.02.2021

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji u Hrvatskoj ne prestaju da se dive Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću na tome kako uspevaju da nađu načina i nabave vakcine u trenutcima kada je ceo svet u "ratu" zbog istih.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

Lepo je pripadati evroatlantskim integracijama, ali u kriznim vremenima je važnije pokazati potrebnu dozu suvereniteta, pokazalo se to u mnogim slučajevima, posebno u pandemiji, koja je ušla u drugu godinu i čiji je kraj još nije na vidiku, piše na početku teksta na portalu Jutarnji.hr, u kom još jednom odaju priznanje našoj zemlji, ali i Mađarskoj.

Pre oko 20 dana Mađarska je potpisala sporazum o kupovini dva miliona doza ruske vakcine protiv covid-19, Sputnjik V, kao prve u EU, i time ponovo našla se na udaru kritika medija. Ali ubrzo se pokazalo da su neutemeljeni. Pozitivan odgovor stigao je iz Brisela, ističući da članice EU ne mogu da pregovaraju i zaključuju ugovore o nabavci vakcina samo sa onim proizvođačima sa kojima je Evropska komisija zaključila ugovor o nabavci.

Pošto je Evropska unija ignorisala Rusiju, Mađari su mogli da pregovaraju, pa imaju vakcinu Sputnik V, a ostatak EU, na čelu sa Nemačkom, sada pokušava da udovolji Vladimiru Putinu. Tu je i Hrvatska koja svoju politiku redovno "usklađuje" sa Briselom, što je eufemizam za nepostojanje nacionalne strategije. To prolazi kada je reč o politici EU prema Venecueli, ali posledice se vide kada je reč o krizama koje odnesu ljudske živote.

Naučni i medicinski krugovi često se okreću onako kako to odgovara politici. Do nedavno su nekada prezirali Ruse, a sada ih političari mole, dok naučni časopisi pišu da se, u početku pozdravljena sa nepoverenjem, ruska vakcina pokazala efikasnom i da je danas Sputnik V prihvaćen u naučnim krugovima.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Sputnjik V do sada je odobren u petnaest zemalja - od bivših sovjetskih republika poput Belorusije i Jermenije, preko ruskih saveznika Venecuele i Irana do Argentine, Alžira, Tunisa, Pakistana i Srbije. A pre neki dan, hrvatske vlasti iz Mostara najavile su da će ruska vakcina uskoro stići u apoteke u - zapadnoj Hercegovini. Otkako je ministar inostranih poslova Gordan Grlić Radman bio u Mostaru prošle sedmice, možda je pitao da li u Hercegovini ima malo ruske vakcine za hrvatske komšije.

- Ni u jednom trenutku nismo politizovali vakcine niti je zemlja porekla igrala bilo kakvu ulogu ako je vakcina bila sigurna. Ta ravnoteža i dobra partnerstva pokazala su se korisnim u ovo doba. Dali su nam priliku da vakcine dobijemo sa Zapada kao i sa naših prijatelji u Kini i Rusiji - rekla je Ana Brnabić nemačkom Focusu.

Srbiju, koju često (s pravom) optužuju da sedi na dve stolice i to nije dovoljno za EU, a potom ni za Rusiju, ali u ovoj situaciji su igrali dobro. Može se reći da Beograd to može jer nije u Evropskoj uniji, ali Mađarska jeste, pa je opet mogla. Stvar je u proceni državnih vlasti, koliko su one spremne da budu suverene i u kojim slučajevima. Rusija i Kina su duboko nedemokratske države sa kojima političke ili vojne veze treba održavati na daljinu, ali u trgovini ili nauci su iste kao Italija, Poljska ili Japan, piše hrvatski list.

Veoma su retki slučajevi da lokalni zvaničnici misle na taj način. Bio je to Stipe Mesić, a otkako je na Pantovčaku, nastupao je i Zoran Milanović, iako nije, dok je bio premijer.

Sada iz Štaba sipaju komplimente o ruskoj vakcini, iako su donedavno ćutali. Ne treba ih previše kritikovati jer Capak, Alemka Markotić i drugi službenici govore i rade ono što im politika nalaže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading