HRVATI U PROBLEMU: Poručili najviše vakcina od kompanije koja SMANJUJE isporuke za 60 odsto!

Autor:

Svet

23.01.2021

07:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"AstraZeneka" je rekla zvaničnicima EU u petak da će smanjiti isporuke svoje vakcine covid-19 u Evropsku uniju za 60 odsto na 31 milion doza u prvom kvartalu ove godine zbog proizvodnih problema, rekao je visoki evropski zvaničnik za Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Kompanija je trebala da isporuči oko 80 miliona doza članicama EU do kraja marta, rekao je zvaničnik uključen u razgovore.

Hrvatska je upravo naručila više doza od "AstraZenece" nego bilo koje druge vakcine

"AstraZeneka" se takođe složila da isporuči više od 80 miliona doza u drugom kvartalu, ali nije mogla da precizira ciljeve isporuke za period april-jun u petak zbog problema sa proizvodnjom, rekao je zvaničnik, prenosi Index.

Dodao je da kompanija planira da započne isporuke u EU 15. februara, kako je prvobitno planirano.

Kompanija je rekla da je smanjenje planiranih isporuka izazvano problemima sa proizvodnjom u fabrici vakcina u Belgiji koju vodi njen partner Novasep, rekao je zvaničnik za Rojters.

Hrvatska je upravo naručila više doza od AstraZenece nego bilo koja druga vakcina - 2,7 miliona doza.

"Inicijalne isporuke vakcina u Evropsku uniju neće dostići ciljane količine zbog kašnjenja u proizvodnji."

Nemački Bild ranije je objavio da je "AstraZeneka" obavestila Evropsku komisiju da u početku neće moći da isporuči dogovorene količine vakcine protiv koronavirusa nakon dobijanja odobrenja od medicinskog regulatora EU, što se očekuje krajem januara.

Portparol "AstraZeneke" tada je rekao da početne isporuke vakcine Evropskoj uniji, koju kompanija razvija sa Univerzitetom Okford, neće dostići ciljane količine zbog kašnjenja u proizvodnji.

- Početne količine biće manje od prvobitno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u fabrici u našem evropskom lancu snabdevanja - rekao je portparol u izjavi, ne navodeći detalje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bara

23.01.2021 11:38

Pa sta je tu strasno ,bice manje Hrvata.