U Sarajevu uspešno izvedena TRANSPLANTACIJA PRSTA S NOGE NA ŠAKU

Autor: blic.rs, Republika

Svet

13.11.2017

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kemalu Idrizoviću (56) uspešno urađena je transplantacija prsta s leve noge na levu šaku na Klinici za plastičnu irekonstruktivu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te se on trenutno oporavlja u KCUS.

RepublikaFoto: pixabay.com
Impresivna transplantacija obavljena u Sarajevu/Foto: Ilustracija

Idrizović je pre 10 meseci doživeo nesreću prilikom koje je izgubio palac, kažiprst i srednji prst leve šake, piše FENA.

Od tada je imao probleme sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti, te se nadao transplantaciji koja bi mu olakšala život.

Putem medija saznao je da se na Klinici za plastičnu i rekonstruktivu hirurgiju KCUS uspešno obavljaju operativni zahvati transplantacije prsta s noge na šaku, te je i sam zatražio pomoć na ovoj klinici.

Nakon niza konsultacija i pretraga Idrizoviću je urađena transplantacija prsta s leve noge na levu šaku i on trenutno oporavlja u KCUS.

Čekanje se isplatilo

- Od kako sam izgubio prste moj život nije bio isti. I sami znate koliko su nam ruke bitne tokom obavljanja svakodnevih poslova, da bi bili potpuno funkcionalni. Na ovu operaciju sam čekao neko vreme, ali se moje čekanje zaista isplatilo. Danas jedino čekam da izađem iz bolnice i nastavim sa normalnim životom - kazao je Idrizović.

Lekari koji su ga operisali, Vanis Dujso i Malik Jakirlić su kazali da postoperativni tok traje u skladu sa očekivanjima.

- Kod pacijenta je urađen složeni mikrohirurški operativni zahvat transplantacije drugog prsta levog stopala na mesto palca leve šake, a u cilju uspostavljanja funkcionalnosti šake. Nedostatak palca predstavlja veliki invaliditet za pacijenta i sa ovim operativnim zahvatom se u najvećoj meri ponovno uspostavlja funkcija šake - naveo je Dujso.

Jakirlić je istakao da je za izvođenje ovog komplikovanog mikrohirurškog zahvata neophodna visoka stručnost hirurškog tima jer podrazumeva spajanje najsitnijih struktura krvnih sudova, nerava i ostalih elemenata u svrhu preživljavanja i vraćanja funkcije prsta i kompletne šake.

Nekada se operisalo po 10, sada 4 sata

- Kompetentnošću kadra, kontinuiranom edukacijom i treningom se dužina trajanja ovog operativnog zahvata, koji je nekada trajao po 10 i više sati, uspela svesti na četiri do pet sati. Ovim operativnim zahvatom se Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju stavlja u rang velikih medicinskih centara u svetu - kazao je Jakirlić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading