"KRIVOKAPIĆU, ŠTITIŠ MAFIJU, NE RAČUNAJ NA NAS": Zajednička poruka Mandića, Medojevića i Kneževića premijeru Crne Gore!

Autor:

Svet

28.12.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lideri DF uskratiće u parlamentu podršku predsedniku vlade ukoliko hitno ne smeni tužioca Katnića i policajca Lazovića.

RepublikaFoto: e-stock/P. JOVANOVIĆ
Zdravko Krivokapić

Ne možemo na vlasti biti i mi i Milovi mafijaši, poručili su jasno i direktno premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću lideri Demokratskog fronta (DF), zahvaljujući kojima je i došao na vlast. Nastavak te poruke glasi i da će vlada pasti jer će joj biti uskraćena podrška ukoliko ne budu smenjeni ozloglašeni tužilac i policajac koje štiti Dritan Abazović.

Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević saopštili su javno da, kao lideri stranaka, imaju obavezu prema SPC i biračima da glasaju za usvajanje izmena Zakona o slobodi veroispovesti i da oni koji podržavaju Milivoja Katnića (glavni specijalni tužilac) i Zorana Lazovića (pomoćnik direktora policije i, kako mnogi kažu, glavni batinaš u Crnoj Gori) više neće imati njihovu podršku. Bez njihovih glasova, podsetimo, Krivokapić nema ni izdaleka većinu.

Ko je Katnić

RepublikaFoto: youtube.com/Vijesti Online
Milivoje Katnić

Milivoje Katnić je već pet godina glavni specijalni tužilac u Crnoj Gori. Pre toga je bio sudija Apelacionog suda. Od afere "državni udar", u kojoj je bio glavni akter sa tužilačke strane, progonio je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, optužujući ih za navodni pokušaj svrgavanja vlasti i delovanje pod ruskim uticajem.

U nekoliko navrata isticao se oštrim izjavama na račun vlasti u Srbiji, kao i na račun svojih kolega tužilaca u našoj zemlji.

- Nemamo sumnju da ćemo dobiti većinsku podršku za odbranu naših programskih i ideoloških načela, oko kojih smo se okupili u koaliciji "Za budućnost Crne Gore". U istoj vlasti ne mogu istovremeno biti DF i Milivoje Katnić i Zoran Lazović. Mi nismo isto društvo, a izbor je jednostavan: DF ili mafija - poručila su trojica lidera.

Oni su time praktično reagovali na izjavu Specijalnog državnog tužilaštva da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i pomoćnik direktora policije Zoran Lazović imaju bezrezervnu podršku Dritana Abazovića za nastavak obavljanja funkcija na kojima su trenutno.

Mandić konkretan: Uskratićemo podršku

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Andrija Mandić

Andrija Mandić kaže da je bio šokiran kada je tužilac Milivoje Katnić saopštio da nastavlja tamo gde je stao za vreme Mila Ðukanovića i da za to ima podršku nove vlade.

- Ako je postojao neko ko je kršio ljudska prava i ko se obračunavao sa srpskim narodom i opozicijom, to je bio Katnić. Zbog toga je on morao da bude smenjen već prvog dana rada nove vlade, a ne da mu se daje snažna podrška - naglašava Mandić.

Kako kaže, zakazan je sastanak svih predsednika stranaka koalicije:

- Našim kolegama ćemo predočiti činjenicu da ćemo podržavati vladu u onome što smo obećali građanima, a što se ostale podrške tiče, imaćemo veoma konkretan uslov: "Ili mi ili Katnić i njemu slični."

U zajedničkom saopštenju trojice lidera se navodi još da je Demokratski front ranije saopštio da nakon izbora vlade Zdravka Krivokapića više neće trpeti nikakve ucene niti će dopustiti da oni koji su u ime Mila Đukanovića progonili glasače tog saveza, kao i njih, nastave sa obavljanjem najodgovornijih funkcija u tužilačkom i bezbednosnom sektoru.

Ko je Lazović

Zoran Lazović je šef sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u policiji Crne Gore i pomoćnik direktora policije za isti sektor. Upravo pokret URA, na čijem je čelu Dritan Abazović, optuživao ga je za povezanost s kriminalnim klanovima. Objavljivane su razne slike (npr. sa svadbe narko-bosa Safeta Kalića) i kompromitujući materijali o njemu. U predizbornoj kampanji i neposredno posle izbora optuživan je da je sa svojim batinašima tukao i maltretirao prosrpski orijentisane birače.

Kako su najavila trojica lidera, ovo što su javno poručili biće njihova platforma na sastanku koji će inicirati sa predsednicima svih stranaka, članica tog saveza, od kojih će tražiti da se odrede prema izjavi specijalnog tužilaštva. Nezvanično, taj sastanak trebalo bi da bude održan danas.

Iz kabineta Zdravka Krivokapića juče nismo dobili komentar.

REAGOVANJA

Dražen Živković, glavni urednik portala Borba.me

RepublikaFoto: youtube.com/SRPSKA RTV
Dražen Živković

Skoro mesec dana je prošlo od formiranja vlade, a kadrovi DPS su i dalje u sedlu. Neshvatljivo je da nije smenjen nijedan običan komandir u bilo kojoj policijskoj stanici u CG, a ne krupne DPS ribe iz sistema. V. d. direktora ANB Dejan Vukšić je prvog dana kad je stupio na dužnost počistio kompletan DPS kadar iz tajne policije. Sve se može kad se hoće, ali se bojim da neko ne želi da reformiše DPS sistem. Čudno je da v. d. direktora policije ne smenjuje načelnike, a jos čudnije da ćuti i novi ministar policije.

Ostaje nam da vidimo u danima pred nama kako će se vlada odnositi prema DPS kadrovima, ali njihovo ćutanje vec skoro mesec dana ne sluti na dobro.

Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava kojem je Milova vlast zabranila ulazak u CG

RepublikaFoto: youtube.com/SRBIN.info
Dejan Mirović

Ako se nova vlada boji reakcije zapadnih ambasada ili ne sme da smeni Katnića i Lazovića zbog njihove uloge u farsi zvanoj državni udar, mogu im besplatno dati pravni savet. Katnićevo znanje prava je na nivou studenta prve godine, a Lazović još nije razumeo da već tri decenije ne postoji partijska policija, kao u vreme komunizma. Prema tome, oni nemaju ni potrebno znanje za ta mesta i zato ih treba smeniti što pre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading