TODORIĆA ĆE OSLOBODITI U BRITANIJI?

Svet

09.11.2017

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doskora najtraženiji hrvatski begunac i vlasnik posrnulog koncerna "Agrokor" Ivica Todorić izabrao je da se u utorak preda baš vlastima Britanije verujući da ima najveće šanse da sudstvo u toj zemlji donese odluku da ga ne izruči Hrvatskoj, a možda čak i ne osudi za dela koja mu Zagreb stavlja na teret.

Svesno izabrao London: Ivica Todorić

To smatraju advokati upućeni u slučaj jednog od najbogatijih ljudi na Balkanu, kog Hrvatska traži zbog protivpravnog prisvajanja na desetine miliona evra, kao i za kolaps domaće privrede.

- Šta god hrvatska vlada govorila, "Agrokor" je na neki način nacionalizovan, a Zapad to ne poznaje. U Britaniji je privatno vlasništvo svetinja. Oni razumeju da neka kompanija ode u bankrot, ali ne događa se da vlada preuzme upravljanje firmom, pa umesto vlasnika restrukturira i prodaje njene delove - objasnio je hrvatski advokat Ante Nobilo, ističući da je to velika prednost u korist Todorića jer on, podsetimo, optužuje zvanični Zagreb da je montirao proces protiv njega da bi mu na silu oduzeo vrednu kompaniju.

Nobilo: Šta god vlada govorila, "Agrokor" je na neki način nacionalizovan. To Zapad ne poznaje, a Britancima je privatno vlasništvo svetinja

Tu tezu potvrdio je i bivši predsednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić, koji je naglasio da je vlasnik "Agrokora" ostvario malu pobedu.

- Sve, pa i njegov odlazak u London, unapred je isplanirano. Slučaj "Agrokor" se pretvara u prvorazredni političko-pravni slučaj - napomenuo je taj stručnjak, dok je advokat Toma Fila ocenio za Srpski telegraf da je u čitavom slučaju "Todorić" neobično i to je što je britanski sud Hrvatu odredio ročište tek za pet meseci.

- Sudija razmatra da li će Todorić u Hrvatskoj imati fer suđenje ili je reč o političkom progonu. Osim toga, do aprila, za kad je zakazano ročište, Britanija će verovatno i zvanično izaći iz Unije, a onda nije više vezana evropskim propisima, pa samim tim i ne mora da ispoštuje nalog za hapšenje, koji važi unutar EU - naveo je Fila.

Fila: Do sledećeg ročišta Britanija će verovatno izaći iz EU, a onda nije više vezana evropskim propisima. Moguće je da nikada neće biti izručen

Istovremeno, stručnjaci za govor tela tvrde da i način na koji je Todorić izašao u utorak iz londonskog zatvora govori o njegovom samopouzdanju da nije u opasnosti.

- Todorićeva neverbalna komunikacija je više izgledala kao da se vratio s ugodnog godišnjeg odmora, a ne iz suda. Čovek s poternice se retko ponaša tako. Zato se nameće pitanje: ima li on adut u rukavu kad šalje znakove opuštenosti i optimizma - istakla je Gabrijela Kišicek.

Todorić je u utorak uhapšen, ali ubrzo pušten uz jemstvo od oko 113.000 evra. Određeno mu je da samo u određeno vreme, svakog dana od ponoći do tri sata ujutru, nosi narukvicu za elektronsko praćenje, a uz to mu je oduzet pasoš. Ima obavezu i da se javlja policiji tri puta nedeljno.

Podsetimo, vlasnik "Agrokora" se tereti da je sa saradnicima lažno prikazivao finansijske izveštaje kompanije radi dobijanja kredita i nezakonito prisvojio više od 130 miliona evra. On se brani time da je reč o političkom procesu, što su Britanci uzimali u obzir prilikom odluke o puštanju na slobodu.

3 scenarija pred biznismenom
Izručenje Hrvatskoj Ročište je zakazano za 10. april 2018. Nakon što prouči predmet, sudija može da donese odluku o izručenju u roku od 20 dana od tog datuma. Ako proceni da nema nikakvih prepreka, postupiće po hrvatskom zahtevu i predati Todorića Zagrebu, ali će Hrvati morati da traže odobrenje Britanaca za eventualno proširenje istrage
Suđenje u Londonu Ukoliko sud proceni da Todorić neće imati fer i pravično suđenje ili utvrdi da je reč o političkom progonu (karta na koju će Todorić verovatno igrati), on će ostati u toj zemlji i odgovarati pred britanskim sudstvom
Prolongiranje odluke sudski postupak se može otegnuti s obzirom na komplikovane procedure britanskog pravosuđa. Onog trenutka kad sudija započne istražni postupak, saslušanje oko 60 svedoka, među njima i stranih državljana, može se produžiti i dva do tri meseca

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading