"UBIJENI SU SAMO ZATO ŠTO SU BILI SRBI": Milošević predložio da se Aleksandri Zec (12) dodeli spomenik ili ulica kao trajna uspomena i OPOMENA

Autor: Tanjug, Republika

Svet

07.12.2020

21:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Antifašistička liga održala je danas na Sljemenu komemoraciju ubijenim članovima srpske porodice Zec, po prvi put uz učešće jednog člana vlade Hrvatske - Borisa Miloševića, koji je izrazio zgroženost zločinom počinjenim u Zagrebu pri 29 godina, isključivo iz etničkih motiva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Milošević

- Izražavam zgroženost prema ovakvom strašnom zločinu jer je ubijena skoro cela jedna porodica isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili Srbi - rekao je potpredsednik Vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Milošević je ujedno prvi predstavnik vlade Hrvatske koji je došao na komemoraciju koju godinama na današnji dan organiziraju Antifašistička liga, Centar Documenta i Inicijativa mladih za ljudska prava, javlja Hina.

Taj je zločin strašan jer je ubijena 12-godišnja devojčica, jer su ubice oslobođene iako su priznale zločin, a strašno je i što je Zagreb bio njegovo poprište, dodao je Milošević.

- Kako je moguće da se ovakav zločin dogodio, da je pravna država pala na ispitu - upitao je Milošević i poručio da je današnji datum prilika da Hrvatska kao društvo i država preispita svoj odnos prema ovakvim zločinima, ali i odnos prema deci srpske nacionalnosti koja previše često nose na svojim plećima preteško breme ratnog nasleđa.

RepublikaFoto: youtube.com/BasCelik12
Marija, Aleksandra i Mihajlo Zec

Predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić rekao je da Hrvatska nije našla snage da procesuira ovako evidentan zločin, dok je Milošević rekao da bi Zagreb Aleksandri Zec trebalo da dodeli spomenik ili ulicu.

Na tom je tragu i Inicijativa mladih za ljudska prava koja je pri nekoliko godina podnela zahtev da trg na Trešnjevci, gradskoj četvrti gde je živela porodica Zec, ponese Aleksandrino ime kao, kako kažu, trajnu uspomenu i opomenu.

Napominju da na taj zahtev do danas nema odgovora.

Troje članova porodice Zec ubijeno je u noći između 7. i 8. decembra 1991. - otac Mihajlo je ubijen na Trešnjevci, a njegova supruga Marija i 12-godišnja ćerka Aleksandra u blizini planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu, gde je danas održana komemoracija.

Počinitelji zločina pripadnici posebne jedinice MUP, tzv. ''merćepovci'', priznali su zločin, ali zbog proceduralne greške, postupak je odbačen, podseća Hina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading