AGENTI FBI STIGLI U ALBANIJU: Kreće lov na "krupne ribe"

Autor: rts.rs

Svet

07.11.2017

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva agenta američkog Federalnog istražnog biroa stigla su u Albaniju kako bi pomogla u istragama u vezi sa pranjem novca i organizovanim kriminalom. Američki agenti su u Tirani posle serije skandala sa švercom droge u zapadnu Evropu, u koji su bili umešani i visoki zvaničnici. "Veliko hapšenje" najavljeno za početak sledeće godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Specijalni agenti Mark Njuhaus i Džek Lijao će sa policajcima iz Nemačke, Britanije i Italije istraživati organizovani kriminal u Albaniji.

- Prvo veliko hapšenje najavljeno je za početak naredne godine - rekao je američki ambasador u Tirani Donald Lu.

Akcija nekoliko zapadnoevropskih policija i SAD usledila je pošto je italijanska policija zaplenila nekoliko tona marihuane i uhapsila vođe albanske bande koji su organizovali prevoz droge iz Albanije u Italiju.

1.500

tona marihuane proizvede se godišnje u Albaniji

U istrazi koja je pratila hapšenja, ustanovljene su veze visokih zvaničnika vlasti u Tirani sa mafijom, pa je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv nekadašnjeg ministra policije Saimira Tahirija, čije se ime u više navrata pominjalo u prisluškivanim razgovorima.

Albanija ima dugu tradiciju gajenja marihuane, koja se pre dolaska Envera Hodže na vlast slobodno koristila čak i kao sredstvo za smirenje za decu. U Hodžino vreme, uzgajanje te biljke bilo je dozvoljeno samo posebnim kombinatima, koji su je izvozili, mahom švajcarskim farmaceutima.

Zapadni eksperti tvrde da se u Albaniji godišnje proizvede više od 1.500 tona marihuane, vredne bezmalo osam milijardi evra. U toj zemlji ne postoji nijedna privredna grana sposobna da generiše toliki kapital.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading