SMETA IM JER JE BRANIO SRBE: Majke Srebrenice osudile postavljanje spomen ploče Čurkinu

Autor: Tanjug

Svet

07.11.2017

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrivanje spomenika u Istočnom Sarajevu, pod nadzorom vlasti Republike Srpske, preminulom ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu, u znak zahvalnosti za rusko protivljenje usvajanju Rezolucije o osudi genocida u Savetu bezbednosti UN, izazvao je danas osudu Udruženja majke Srebrenice.

RepublikaFoto: Promo foto
Spomen ploča Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu

- Spomenik su podigli oni koji razmišljaju kao i zločinac Ratko Mladić, kao taj Rus Čurkin koji je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici u UN - izjavila je predsednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić, prenosi Jutarnji list.

Kako je kazala, odluka vlasti RS ne iznenađuje, a fotografija pokojnog ruskog diplomate u UN, koji je glasao protiv Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, "visiće među 10.000 nišana (nadgrobnih spomenika), kao zločinac na stubu srama".

Kako se navodi, inicijatori su hteli da spomen obeležje postavi u Srebrenici, ali su se kasnije odlučili za Istočno Sarajevo.

- Time se šalje poruka da je mir najbitniji. Rusija i Čurkin su svojim vetom na rezoluciju poslali poruku da je potreban mir, jer da je donesena rezolucija da su Srbi genocidan narod, ne bi bilo mira - izjavio je predsednik Udruge Istočna alternativa RS-a Vojin Pavlović.


U ponedeljak je u Istočnom Sarajevu otkriveno spomen-obeležje preminulom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu, ispred galerije "Kućanski".

Postavljanje spomen-ploče preminulom ruskom ambasadoru u UN u Istočnom Novom Sarajevu organizovalo je Udruženje građana "Istočna alternativa" uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading