TEŠKE REČI U SKUPŠTINI RS: Prevara suština Dodikove politike

Autor: B92.net, Republika

Svet

06.11.2017

20:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica, izjavio je u Skupštini RS da je "prevara" suština politike predsednika RS Milorada Dodika i SNSD.

RepublikaFoto: youtube.com/TV1 HD
Foto: Ilustracija

Govedarica je rekao da Dodik Skupštinu RS tretira kao "svoju igračku, s kojom radi šta hoće", i da je dve godine krio odluku o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

- Sakrili ste odluku, sram da vas bude - kazao je Govedarica na sednici Skupštine RS, na kojoj se raspravlja o predlogu vladajuće koalicije da se suspenduje sprovođenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. 

Dan posle

On je istakao da je poznato da građani RS nemaju pozitivno mišljenje o državnom Sudu i Tužilaštvu, ali je upitao Dodika šta će uraditi dan posle referenduma, podsetivši da je isto pitanje postavio i u julu 2015. godine kada je doneta odluka o ovom referendumu. 

- Hoćete li suspendovati odluke Suda BiH, pustiti osuđene ljude koji su u zatvoru u RS, dati im čvrste garancije da se ne odazivaju na pozive Suda i Tužilaštva BiH i šta ćete s onima protiv kojih se vode istrage? - pitao je Govedarica. 

On je ocenio da je Dodik počeo da radi protiv Suda i Tužilaštva BiH tek kada je državno pravosuđe počelo da se bavi njime, optuživši ga za "nagodbe" sa pravosudnim institucijama biH. 

- Danas se krijete iza opozicije, gde vam je politički karakter - kazao je on, optuživši Dodika da je zbog sebe spreman da žrtvuje Republiku Srpsku. 

Celog dana traje rasprava poslanika i predsednika RS, tokom koje su iznete mnogobrojne međusobne optužbe, uvrede, infomacije iz privatnog života, te pominjani članovi porodica. 

Iz opozicionog NDP-a su predložili amandman u kojem se navodi da je stvarni razlog za stavljane van snage odluke o referedumu, to što bi njegovim sprovođenjem RS bila izložena ozbiljnim sankcijama EU i SAD, te da se više ne predlažu odluke bez garancije da će biti sprovedene. 

Klubovi poslanika SNSD, DNS, Socijalističke partije i Srpskog demokratskog srpskog kluba zatražili su posebnu sednicu parlamenta o suspenziji referenduma, dok su protiv predloženog dnevnog reda bili poslanici stranaka opozicije - SDS, PDP i NDP. 

Odložen referendum

Dodik je kazao da odluka o referendumu treba da bude povučena na neodređeno vreme, a da se u međuvremenu obezbedi nacionalni konsenzus i posle izbora u oktobu 2018. godine ponovo aktivira odluka o sprovođenju referenduma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading