VELIKO UPOZORENJE JANEZA JANŠE EU: Potkopavamo sami sebe sve u ime "vladavne zakona" koje definitivno nema!

Autor: Republika

Svet

18.11.2020

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački premijer Janez Janša uputio je u utorak pismo liderima EU u kojem ističe zalaganje za povratak na sporazum sa julskog samita EU u vezi sa finansijskim okvirom za borbu protiv epidemije koji je po njegovom mišljenju potkopan nedavnim sporazumom između Saveta EU i Evropskog parlamenta o uslovima za upotrebu sredstva u pogledu vladavine zakona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Janez Janša

U pismu, koje je, između ostalog, upućeno i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, napisao je da vladavinu zakona treba poštovati svuda u EU, ali je dodao da "diskretni mehanizmi "koji se ne zasnivaju na nepristrasnoj presudi, već na politički motivisanim kriterijumima, ne mogu se smatrati "vladavinom zakona". Takođe je naglasio da "Slovenija bezuslovno podržava vladavinu zakona u svakom slučaju i bez dvostrukih standarda".

- Danas mnogi mediji i neke političke grupe u Evropskom parlamentu otvoreno prete upotrebom instrumenta koji se pogrešno smatraju "vladavinom zakona", kako bi većinom glasova mogli disciplinovati određene države - upozorio je Janša u pismu upućenom svim liderima država članica EU, uključujući kancelarku Nemačke Angelu Merkel, koja trenutno predsedava Savetom EU, i premijera sledeće zemlje koja predsedava Portugalijom, Antonija Koste.

- Mi koji smo proveli deo svog života pod totalitarnim režimima znamo da odstupanje od stvarnosti započinje kada se procesima i institucijama daju imena, čija su značenja suprotna njihovoj suštini - dodao je on.

"More divlje i bez problema koje sami pravimo"

 Janša je upozorio i da je  "more i dovoljno divlje bez problema koje sami sebi pravimo“. S tim u vezi, spomenuo je rastući uticaj Kine, velike podele izazvane američkim izborima, ruskom spoljnom politikom i terorističkim napadima u EU.

- To je razlog zašto nam je jedinstvo potrebno više nego ikad u pogledu puta kojim treba da krenemo. Potrebno nam je uzajamno poštovanje. Potrebna nam je zajednička zaštita dostojanstva svih birača u svim državama članicama. Potrebne su nam evropske institucije koje će se umešati u unutrašnje političke sukobe država članica  - napisao je Janša i dodao "da moramo shvatiti da temelj EU nije novac, već vrednosti i da ne možemo novcem forsirati vrednosti".

U skoro četiri stranice dugom pismu, takođe je napomenuo da je Slovenija 2014. godine "bila svedok krađe izbora uz pomoć drastičnog zlostavljanja institucija", a nijedna od institucija EU u to vreme nije reagovala ni sa jednim upozorenjem.

On primećuje da Evropski parlament nije želeo ni da razgovara o toj temi, jer nije postigao odgovarajuću većinu potrebnu za uključivanje teme u program.

- Istovremeno se vode rasprave o stanju demokratije u Mađarskoj i Poljskoj. Čak je pokrenut postupak po članu 7 sporazuma EU, bez obzira što nije bilo zloupotrebe pravosudnog sistema za političke ciljeve, niti je bilo koja država imala političkih zatvorenika, a kamoli krađu izbora kao što smo imali u Sloveniji -  upozorio je.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ursula fon der Lejen

Takođe je napisao da vladavina zakona po definiciji znači da sukobe rešava nezavisni sud, a ne politička većina ili bilo koja druga institucija.

- Ako neka politička organizacija svoju odluku smatra vladavinom zakona, ona čini prvi korak dalje od stvarnosti. Evropska unija se zasniva na vladavini zakona, na podeli izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Država, čiji politički sistem nije zasnovan na demokratiji i vladavini zakona, ne ispunjava čak ni sve uslove za članstvo - podsetio je on sve.

Poštovanje julskog sporazuma EUCO odgovoran je pristup za dobru budućnost EU. Nepoštovanje je suprotno

Janša je takođe naglasio činjenicu da sporazum EU ne dozvoljava diskriminaciju bilo koje države članice na osnovu političkog zahteva bilo koje druge države članice ili evropske institucije.

- Prateći pogrešan pravac, dobra budućnost cele i slobodne Evrope izmiče nam iz ruku - upozorio je slovenački premijer.

Svoje pismo je završio upozorenjem, rekavši da će naredni dani biti presudni za postizanje poštenog i uravnoteženog sporazuma, zasnovanog na julskom sporazumu lidera EU.

- Samo brzim ispunjavanjem onoga, što smo započeli u julu, možemo ispuniti velika očekivanja i otvoriti put ka jačoj Evropi u periodu nakon pandemije  - naglasio je on.

 
- Budući da nas vreme pritiska, uveren sam da ćemo dodatnim naporima za saradnju svih izbeći sva dalja odlaganja, a to će dovesti do čvrstog sporazuma kroz koji ćemo ostati jedinstveni protiv svake zabune koja nas očekuje u narednih nedelja i meseci  - zaključio je slovenački premijer.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading