"TEŠKO JE UBITI PRVOG SRBINA"! Svi zločini Tomislava Merčepa, nije štedeo ni decu

Autor: Objektiv, Republika

Svet

17.11.2020

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratni zločinac i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Hrvatske za vreme rata Tomislav Merčep (68), koji je danas preminuo, bio je osuđen zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana na sedam godina zatvora. Umro je u 69. godini.

RepublikaFoto: printscreen/Al Jazzera Balkan
Tomislav Merčep

On je 2016. godine je na Županijskom sudu proglašen krivim za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva pa mu je određena zatvorska kazna u trajanju od 5 godina i 6 meseci.

Utvrđena mu je krivica za ubistvo 43 civila koje su usmrtile njegove jedinice. Vrhovni je sud godinu kasnije povećao kaznu na sedam godina zatvora.

- Znao je da njegovi podređeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj Poljani i nije preduzeo nikakve mere da ih u tome spreči, čime im je dao prećutno odobrenje da to čine - zaključio je tada, između ostalog, predsednik sudskog veća Zdravko Majerović, čitajući prvostepenu presudu Merčepu.

Merčepove jedinice bile su poznate po posebnoj okrutnosti, a iza njih je ostao krvavi trag koji se nije mogao da se sakrije

Pre nego što je Merčepa poslao u zatvor Remetinec u Zagrebu, poručio mu je da je mogao da reaguje na prve događaje i da bi onda hrvatska istorija jednim delom izgledala dosta drugačije.

- Ovako ste vašom pasivnošću i nerazumevanjem zla koje vas okružuje, potpuno svesno ostali na pogrešnoj strani istorije Republike Hrvatske - kazao je Merčepu sudija na čitanju presude.

Merčepovi odredi smrti

Na sudu je dokazano da su njegove jedinice nezakonito uhapsile ukupno 52 osobe. Samo šest ih je preživelo tretman merčepovaca, a tri osobe se vode kao nestale.

 

Masakr porodice Zec

Za aktivnosti Tomislava Merčepa i njegove grupe hrvatska javnost doznala je još početkom 1992. kad je uhapšena grupa koja je likvidirala zagrebačku porodicu Zec, a privedeni su tada u istrazi progovorili ne samo o ubistvu te zagrebačke porodice, već i o nizu drugih odvođenja i likvidacija koje su počinili na Pakračkoj poljani.

Upravo zbog te stravične okrutnosti i zločina počinjenih bez ikakvog pokrića i njegove uloge u svemu tome, Merčepa su zvali gospodarom života i smrti, i to, od Vukovara, preko Zagreba pa sve do Pakračke Poljane.

 

Na svim je tim mestima ostao krvavi trag Merčepa i merčepovaca

- Zovem se Miro Bajramović i direktno sam odgovoran za smrt 86 ljudi. Ja sa tom činjenicom uveče zaspim i ujutro se budim, ako zaspim. Svojom sam rukom ubio 72 ljudi, među njima je bilo i devet žena. Nismo pravili razliku, ništa nismo pitali, oni su za nas bili četnici i neprijatelji. Najteže ti je zapaliti prvu kuću i ubiti prvog čoveka. Posle sve ide po šablonu. Ja znam imena i prezimena svih ljudi koje sam ubio - ispričao je davne 1997. Feral Tribune-u jedan od merčepovaca koji je prvi progovorio o strašnim događajima u Pakračkoj Poljani.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading