Lavrov: Rusija spremna da pruži svaku vrstu podrške u vezi sa održavanjem Dejtonskog sporazuma

Autor: Tanjug, Republika

Svet

27.10.2020

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je uverena da je Dejtonski sporazum zadržao aktuelnost, a njegova osnovna načela omogućavaju održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti, kao i razvoj, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je posetom Atini započeo posetu regionu Balkana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Lavrov, koji će u okviru turneje po regionu posetiti i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, dok je njegova poseta Hrvatskoj otkazana, istakao je da Hrvatska zemlja, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, snosi svoj deo odgovornosti za njegovo sprovođenje, iako je "kao malo ko zainteresovana za realizaciju njegovih osnovnih postulata".

Dodao je da je Rusija spremna da pruži svaku vrstu podrške u vezi sa tim pitanjem.

- Načela suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti BiH, jednakih prava tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima omogućavaju održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti, kao i razvoj - istakao je Lavrov u intervjuu za Večernji list.

On je izrazio uverenje da su i Rusija i Hrvatska zainteresovane za jačanje međunarodnog mira, bezbednosti i stabilnosti, za održivi razvoj i političko i diplomatsko rešenje brojnih kriza i sukoba.

- Region jugoistočne Europe ostaje prirodno, istorijsko okruženje za rusko-hrvatsku saradnju, gde bi zajednički napori trebali podržati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumevanja između regionalnih učesnika i izgradnju sistema istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja zasnovanog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima - rekao je Lavrov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading