Novi ruski ambasador u Hrvatskoj: Čitao sam Tuđmanovu biografiju, osetio sam potrebu da mu odem na grob

Autor: Index.hr, Republika

Svet

17.10.2020

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi ruski ambasador u Hrvatskoj, karijerni diplomata i bivši portparol tamošnjeg ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko juče je predao akreditive hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću. O tome šta očekuje od svog mandata u Hrvatskoj, kako ocjenjuje odnose dveju država, o LNG-u i ruskom plinu te o važnom dolasku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Hrvatsku razgovarali smo nakon što je položio cveće na grob i odao počast prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu.

Franjo Tuđman

Zašto ste odmah nakon predaje akreditiva, kao prvi potez u mandatu, odlučili doći na grob prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana?

Kad sam prvi put došao na Balkan, trudio sam se pročitati što više članaka i knjiga o ovoj regiji, njen razvoj i istoriju. Istorija Hrvatske pokazala se jako zanimljivom, razvijali ste se uz druge balkanske narode, imali različite etape istorije, ali na kraju došli ste do nezavisnosti. Sa zanimanjem sam čitao biografiju dr. Franje Tuđmana i znam da se razvijao prvo kao vojnik, a onda kao političar. Ako se dobro sećam, bio je sudionik partizanskog pokreta. Dr. Tuđman ostavio je značajan trag u istoriji cele regije i hrvatskog naroda. Bio je prvi predsednik RH i to govori mnogo – hrvatski mu je narod izrazio poverenje i u istoriji će ostati kao značajni političar i prvi predsednik RH. I puno govori činjenica da je više puta bio izabran, ukazuje na poverenje koje su mu ukazali građani. Zbog svega toga, osetio sam da trebam doći na grob predsednika Tuđmana i staviti ovu košaru s cvijećem.

Ovo vam nije prvi mandat u regiji?

Radio sam u Crnoj Gori u jako zanimljivom trenutku razvoja te države, kad su se tamošnji političari, a ne sama Crna Gora, distancirali od Rusije koja je dugo bila prijatelj i partner s Crnom Gorom.

Sada ste u Hrvatskoj gde su odnosi dugo vremena bili gotovo nepostojeći. Kakvim ih ocenjujete sada?

Hrvatsku sam i ranije posetio nekoliko puta, kao član službenog izaslanstva, ali i kao turista na vašem prekrasnim odredištima. Mislim da se naši politički odnosi razvijaju u dobrom smeru, imamo puno uzajamnog poštovanja i dobar potencijal za razvoj.

Koji vam je cilj mandata, na čemu ćete insistirati?

U mojim planovima stoji da ćemo razvijati odnose u političkoj sferi, u gospodarstvu i u kulturi. Politički kontakti zavise od gospodarstvenih kontakata i mreži. U tom smislu mislim da imamo prostor za razvoj između poduzetnika.

Hoće li biti naglasak na energetici?

Da, deo toga je i energetika koja će zavisiti od vaših potreba. U Hrvatskoj već imamo predstavništvo kompanije Gazprom Export koja nas predstavlja u Hrvatskoj, a sada radimo u smeru dobrog projekta koji se geografski nalazi u BiH, a to je rafinerija Brod. Nastojimo rešiti problem koji imaju hrvatski građani u toj regiji. Nadalje, tu je Lukoil s benzinskim pumpama, dok u finansijskom sektoru imamo predstavništvo Sberbanke.

U riječku luku je ovih dana uplovio brod za LNG, što je projekt koji dugo podržava SAD, ali i Evropska komisija. Hoće li LNG biti konkurencija ruskom plinu?

Čuo sam danas mali komentar vašeg predsednika o tome i mislim da hrvatska Vlada radi dobro u smjeru diverzifikacije snabdevanja plinom. Posle analize svih varijanti, hrvatska će Vlada doneti zadovoljavajuću odluku i naći optimalno rešenje u interesu Hrvatske. Zovu vas Putinov buldožer.

Hoćete li biti žestoki u Hrvatskoj?

Sa zanimanjem sam pročitao članak u kojem su me tako nazvali i nisam se uvredio. Nikada nisam radio u građevinarstvu da bi me nazvali buldožerom. Buldožer mora čistiti smeće koje je ostalo nakon građenja, a ja ne vidim nikakvo smeće u našim odnosima. Kao što sam rekao, vidim samo prostor za saradnju. Buldožeri neka stoje u dvorištu autora članka i čekaju.

Uskoro u Zagreb dolazi ruski ministar poslova Sergej Lavrov, što je značajna poseta budući da nije bio od 2004?

Program neće biti tako kratak. Lavrov dolazi 26. oktobra, imaće nekoliko privatnih sastanaka i priprema se za razgovore sledećeg dana. U programu je predviđen sastanak s predsednikom RH, premijerom, ministrom spoljnih poslova s kojima će razgovarati o bilateralnoj saradnji. Mi, kao radnici veleposlanstva, posebno smo zainteresirani za novu zgradu ambasade koju će Lavrov otvoriti.

Je li dolazak Lavrova možda najava dolaska i predsednika Vladimira Putina?

Nemam pravo komentarisati spoljnopolitičke posjete mog predsednika, za to odgovara njegov portparol. Možda će tu temu razmatrati tokom poseta Lavrova Hrvatskoj, možda čak bude nešto na konferenciji za medije. No kontakti na visokom nivou između naših država se nastavljaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading