KORONA IH OPUSTOŠILA: Hrvatska u nezapamćenom kanalu, narod je u PANICI!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

10.10.2020

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog krize izazavne epidemijom korona virusa hrvatskom društvu preti prava eksplozija siromaštva, upozoravaju stručnjaci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Hrvatska zastava

Sve će zavisiti od toga koliko će dugo trajati kriza koju je izazvala pandemija, posebno na tržištu rada, prenosi portal index.hr i dodaje da će mnogo toga zavisiti i od države, odnosno od mera koje će ona sprovesti kako bi sprečila padanje stotina hiljada građana u zatvoreni krug siromaštva.

Koliko bi siromašnih u Hrvatskoj mogla proizvesti korona kriza, niko se u ovom trenutku ne usuđuje da prognozira. Ipak, sagovornici portala upozoravaju da su najugroženije grupe nezaposleni, kojima korona kriza dodatno umanjuje šanse za novo zaposlenje, zatim radno neaktivno stanovništvo, kao i stariji građani i zaposleni u delatnostima koje je korona kriza bacila na kolena, poput turizma, ugostiteljstva, saobraćaja i ostalih usluga.


- Teško je u ovom trenutku prognozirati koliko bi ljudi u Hrvatskoj zbog korona krize moglo pasti u siromaštvo, ali jasno je da će taj broj rasti. Sve će zavisiti od rasta nezaposlenosti i smanjenja plata koje je u delu privrede već pocelo. Ako dođe do značajnijeg smanjenja ukupnih dohodaka i većeg rasta nezaposlenosti, to će mnoge gurnuti u siromaštvo. Tu govorimo možda i o nekoliko stotina hiljada ljudi, zavisno od dinamike krize - kaže Predrag Bejaković iz Instituta za javne finansije.
 

Profesor socijalne politike na zagrebačkom Pravnom fakultetu Zoran Šućur smatra da je kretanje siromaštva povezano najprije sa stanjem na tržištu rada i da će sve zavisiti od toga šta će se događati s radnim mestima.

Prema podacima koje objavljuju DZS i Evrostat, Hrvatska po procentu građana kojima je siromaštvo realna pretnja spada među članice EU s velikim rizikom od siromaštva.

U 2018. godini u riziku od siromaštva bilo je 19,3 odsto hrvatskih građana ili gotovo svaki peti. To je više od proseka EU, koji je iznosio 17 odsto i znatno više nego u Sloveniji, u kojoj je stopa rizika od siromaštva iznosila 13,3 odsto, i Mađarskoj, u kojoj je rizik od siromaštva predstavljao pretnju za 12,8 odsto građana.

- U Hrvatskoj stopa rizika od siromaštva već godinama iznosi između 19 i 21 odsto, što znači da je siromaštvo realna pretnja za otprilike petinu stanovnika. No, ako se obistini negativan scenario na tržištu rada i ako krene masovnije smanjenje plata, onda bi rizik od siromaštva svakako porastao i siromaštvo bi moglo, iako se to sada ne može tačno prognozirati, predstavljati opasnost i za svakog četvrtog građanina - napominje Bejaković.

I Bejaković i Šućur upozoravaju da se uskoro odmrzavaju i kreditne obaveze i da će za mnoge građane to predstavljati veliki udar na kućne budžete.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading