UHAPŠEN SARADNIK TERORISTE: Živeo u Bosni pod lažnim imenima!

Autor: blic.rs

Svet

01.11.2017

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mirsad Kandić (36) iz Peći, kojeg je SAD godinama tražila zbog povezanosti sa terorističkim aktivnostima i koji je juče izručen iz BiH, uhapšen je još u junu ove godine u Sarajevu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Saradnik poznatog teroriste neprimetno živeo u Bosni

Kako "EuroBlic" nezvanično saznaje, Kandić je uhapšen na Grbavici, ali je njegovo privođenje ostalo pod velom tajni. Tek posle pet meseci u javnost je procurela informacija o njegovom hapšenju, ali ostaje nepoznato gde se ta osoba nalazila sve ovo vreme.

Kandića su otkrili i priveli pripadnici SIPA.

Istragu vodio FBI

Izvor iz vrha bezbednosnih agencija u BiH pojasnio je da je reč o osobi koja veoma dobro kotirana u terorističkim krugovima, što svedoči i da ga američka vlast već godinama traži. Istragu o njemu vodio je američki FBI.

Prema našim saznanjima, on se povezuje i sa Džejkom Bilardijem, australijskim tinejdžerom poznatijim pod imenom Džihadi Džek, koji se 11. marta 2015. razneo u samobilačkom napadu u Ramadi.

Kandić je imao bitnu ulogu u ovom napadu. Njegov zadatak je bio da prebaci Džihadi Džeka u Ramad, kao i da ga naoruža.

Sud iz Njujorka potražuje Kandića zbog krivičnih dela zavera u pružanju materijalne podrške i podrške u ljudstvu stranoj terorističkoj organizaciji.

Koristio lažne dokumente

Naš izvor je pojasnio da je bezbednosnim agencijama trebalo duže vremena da sa sigurnošću potvrde njegov identitet. Prilikom privođenja on je kod sebe imao crnogorska dokumenta na ime Edin Radončić.

- Prilikom pretresa policija je kod njega pronašla još nekoliko dokumenata sa različitim imenima, a sumnja se da je u BiH ušao sa pasošom Ukrajine na ime Ivan Popović. Osim toga, nađena su dokumenta i na arapskom, kao i turski pasoš. Sumnja se da je duže vremena putovao Evropom i koristio uvek lažna dokumenta – pojasnio je naš izvor.

Prema njegovima rečima, policija nije sigurna ni da mu je pravo ime Kandić, jer je rođen na području Kosova.

Zametanje traga

Sumnja se da je u BiH ušao početkom godine, a kako bi zavarao svoj trag telefon je u jednom trenutku aktivirao na Palama, kako bi inspektore uputio na lažni trag. Posle toga, više bezbednosnih agencija uključilo se u potragu za Kandićem, a prepoznali su ga pregledom video snimaka sa sarajevskog aerodroma.

Naš sagovornik pojašnjava da je njegova glavna uloga u ISIS bila da naoružava potencijalne samoubice, ali i ostale članove ove terorističke organizacije. Nabavljao je prsluke sa eksplozivom za samoubice, posebne puške koje su koristili u napadima, kao i pištolje i drugo oružje. Osim toga, često je organizovao i njihov prevoz u mesta gde su trebali izvršiti napade.

Pomenuti izvor pojašnjava da su i u Američkoj ambasadi u BiH bili oduševljeni kada su obavešteni o hapšenju Kandića, dodavši da je moguće da u narednom periodu i javno pohvale SIPA za ovu akciju.

Povezan s Bajrom Ikanovićem

Uhapšeni Mirsad Kandić dovodio se i u vezu sa Bajrom Ikanovićem, koji je poginuo prošle godine u Iraku.

Ikanović je važio za jednu od najopasnijih osoba iz BiH, a dugo vremena bio je i komadant u ISIS. U BiH je 2007. godine osuđen na 4 godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading