Papin šamar ustašama - STEPINAC NEĆE BITI SVETAC!

Autor: J. JOKANOVIĆ

Svet

01.11.2017

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džaba se nadali! Kanonizacija Stepinca odložena je na neodređeno, odnosno "pričekaće božje vreme", kako se izrazio državni sekretar Vatikana i papin zamenik Pjetr Parolin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Pjetr Parolin, papin zamenik: Kanonizacija kardinala Stepinca pričekaće božje vreme

Prema saznanjima našeg lista, presudan uticaj da se donese ovakva odluka imao je lično papa Franja, koji je to nedavno saopštio i hrvatskom premijeru Plenkoviću, tokom njegove posete Vatikanu. Ovo će svakako znatno popraviti ionako solidne odnose Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, a načelno je, kako kaže izvor Srpskog telegrafa u SPC, dogovoreno i da papa poseti Srbiju 2020. godine.

JASNA PORUKA

Parolin, koji je u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, na pitanje tamošnjih novinara o kanonizaciji kardinala Stepinca nije odgovorio direktno, ali je iz njegove poruke da "treba pričekati božje vreme jer je božje vreme savršeno" manje-više sve jasno.

Ne samo da je Vatikan ovo važno pitanje za Srbiju do daljeg stavio na stendbaj, već je dogovorena i poseta poglavara Katoličke crkve Srbiji 2020. godine, saznaje Srpski telegraf. Papa Franja, međutim, neće doći kao gost SPC, čiji se jedan deo vladika otvoreno do sada protivio njegovom dolasku, već će ta poseta imati državnički karakter s obzirom na to da će poziv uputiti država i on će u Beograd doputovati kao prvi čovek Vatikana, a ne poglavar Katoličke crkve.

Istoričar Milan Koljanin

Vatikan želi da se ta stvar smiri, da se ne ide još s tim

- Nakon odluke o odlaganju kanonizacije Stepinca, načelno je dogovoreno i da papa konačno dođe u Srbiju, najverovatnije 2020. godine. On bi mogao doći i ranije, ali se te posete, po pravilu, pripremaju bar dve godine - objašnjava naš izvor.

NIJE IZNENAĐENJE

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, odluku Vatikana vidi kao korak ka pomirenju dve crkve.

- Istorijske činjenice govore da je Alojzije Stepinac ratni zločinac, odgovoran za genocid nad više od milion Srba, Jevreja i Roma, i ako Vatikan zaista želi pomirenje sa SPC, neće nikada uslišiti volju Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH - kategoričan je Linta.

Istoričar Milan Koljanin nije iznenađen porukom sekretara Svete stolice i savetuje da Srbija, kao i Vatikan, ostavi to pitanje po strani.

- Duboko sam ubeđen da ne treba da dajemo publicitet pitanju Stepinčeve kanonizacije, kad već i sam Vatikan tako postupa. Vatikan želi da se ta stvar smiri, da se ne ide još s tim, da se pričeka. Prema tome, i mi bi po tom pitanju trebalo da se primirimo - smatra Koljanin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
darko

01.11.2017 15:27

Nepostoji nijedan dokaz da je stepinac na bilo koji nacin podrzavao ustaske rasne zakone.Sam je spasio mnogo jevreja,srba i cigana od sigurne smrti