Zaev protiv Bugara: Goce Delčev je makedonski revolucionar!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

23.09.2020

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je Goce Delčev makedonski revolucionar, ali da je takođe činjenica da ga i Bugarska smatra bugarskim revolucionarem, prenosi Plusinfo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Zaev

Skoplje i Sofija se spore oko etničke pripadnosti Goce Delčeva, te je zbog toga Zaev najavio susret sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim na kome će, kako je rekao, razgovarati i o tom pitanju.

- Očekujem pre 10. novembra da se sastanem sa Borisovim, želim da moja prva oficijalna poseta kao premijera bude u Bugarsku zbog toga što imamo pitanja o kojima treba da razgovaramo, poput Goce Delčeva kao istorijske ličnosti - rekao je Zaev.

Zaev očekuje susret sa Borisovim pre 10, 11. novembra kada će biti održan samit Berlinskog procesa u Sofiji čiji su domaćini Bugarska i Severna Makedonija.

Sofija i Skoplje 1. avgusta 2017. godine potpisali su Sporazum o saradnji i prijateljstvu kojim je trebalo da se reše sva istorijska sporenja između ove dve zemlje.

Tim povodom formirana je mešovita istorijska komisija čije aktivnosti su na neki način blokirane zbog neslaganja između makedonskih i bugarskih članova komisije po pitanju etničke pripadnosti osnivača VMRO i revolucionara Goce Delčeva.

Bugarska je zbog toga zahtevala od zemalja članica EU da se istorijska sporenja sa Severnom Makedonijom stave u pregovarački okvir sa Skopljem.

U pismu-memorandumu koje je Sofija poslala članicama EU navodi se da su makedonska nacija i makedonski jezik veštački izmišljeni 1944. godine pod rukovodstvom komunističke Jugoslavije i Josipa Broza Tita.

Na takve tvrdnje je reagovalo i Skoplje, navodeći da su makedonski jezik i makedonska nacija neupitna činjenica, a da je pravo na samoopredeljenje jedna od osnovnih evropskih vrednosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading