SLUČAJ "AGROKOR": U istragu se uključuju i Amerikanci?!

Autor: Tanjug

Svet

30.10.2017

19:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke vlasti bi trebale da istraže da li su pare američkih i evropskih poreskih obveznika preko EBRD-a i Svetske banke završili u Agrokoru, i time bile iskorišćene za održavanje na životu "rođačkog kapitalizma i kriminala na Balkanu".

RepublikaFoto: youtube.com/ TV1 HD
Foto: Ilustracija

To se navodi u tekstu Nataše Srdoč sa Adrijatik Instituta za javne politike, objavljenom u Hafington postu, prenosi Index.hr.

- Američke vlasti imaju odgovornost da preduzmu temeljnu istragu oko pranja novca u slučaju Agrokora i Hrvatske, koja je odavno tome izložena - objavio je taj američki list uz naglasak da bi istragu trebalo da pokrene američko ministarstvo pravosuđa. 

Kako se navodi, to bi građani Hrvatske i Balkana pozdravili, i tako bi se vratila "nada u ovu osiromašenu regiju".

Nasleđe bezakonja

Skandal oko Agrokora opisuje se kao "nasleđe bezakonja, pogodbi i političke korupcije koji bujaju u Hrvatskoj proteklih 26 godina".


Naglašeno je da je Agrokor prethodno bio proglašavan "uspehom HDZ-a".

List navodi i da je to bila vizija Franje Tuđmana o 200 bogatih porodica, koju su onda u delo sprovodili HDZ-ovi premijeri i ministri od 1990-ih. 

Kako se navodi, i Ivo Sanader je kao premijer opraštao poreske dugove Agrokora, a koncern Ivice Todorića bio "najveći primalac državnih subvencija", a sve je to bio deo "sistema rođačkog kapitalizma" u kojem se profitirali odabrani tajkuni.
RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Ivica Todorić, gazda Agrokora

Navodi se i da je revizija u međuvremenu otkrila velike promašaje u upravljanju Agrokorom, što je "prethodno previdela Poreska uprava", a postavlja se pitanje i da li su krediti Sberbanke Agrokoru bili deo plana pranja novca kroz hrvatski bankarski sistem.

Teško do rešenja

U tekstu autorka konstatuje veliku kadrovsku povezanost Agrokora i državnih institucija, odnosno podatak da je bivši guverner Hrvatske narodne banke bio zaposlen u Agrokoru, što je tek jedan od brojnih primera. 


- Porodica Todorić dominirala je medijima i u marketinškom sektoru i živela u dvorcu koji je, pak, bio pod hipotekom Hypo banke preko zajmova - piše Hafington post.

Kako se predviđa, hrvatsko pravosuđe neće biti u stanju da raščisti taj skandal jer je "pod uticajem politike", a autorka zaključuje tekst citatom hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da će istraga o Agrokoru "dovesti do erozije poverenja građana u političare i institucije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading