MILOVIM STOPAMA! Krivokapićeva vlada bez eksperata i Srba

Autor:

Svet

12.09.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicija u Crnoj Gori na korak je do dogovora oko formiranja nove vlade, koja, međutim, ne može da se pohvali ekspertima. Iako su opozicioni lideri, među kojima je najglasniji bio šef URA Dritan Abazović, najavljivali neviđen zaokret u odnosu na režim DPS i Mila Đukanovića i, na sav glas, ekspertsku vladu, takvih u predlogu kadrova nema.

Krivokapić

U nacrtu buduće vlade, koji je sastavila upravo Abazovićeva URA, od 20 članova možda bi se jedan mogao nazvati ekspertom - proslavljeni vaterpolista Andrija Prlainović, koji je bio viđen za ministra sporta. Ali ostali su i bez njega pošto je Prlainović nazvao besmislicom ideju da vodi resor sporta.

Možda su, doduše, planirali da boje eksperata nove vlade, gde je za premijera predložen Krivokapić, brani Milka Tadić Mijović, rođaka ekspredsednika Srbije Borisa Tadića, čuvena po antisrpskim stavovima, kojoj je namenjeno mesto ministra spoljnih poslova.

Istovremeno, uočljivo je da u takvoj novoj vladi gotovo da i nema Srba. Ako je za utehu, mesto predsednika parlamenta predviđeno je za kandidata iz Demokratskog fronta.

Opozicioni aktivista Vladislav Dajković kaže za Srpski telegraf da je jasno da tu nikakvih eksperata nema, te da je počelo izneveravanje građana i datih obećanja iako mandat još nisu dobili:

- Nisam siguran koliko je taj spisak autentičan, ali ako je to pilot-projekat, neka vrsta testiranja javnosti - da se vidi kako bi narod reagovao na ta imena, onda tu eksperata i nema. Inače, vlada treba da bude sastavljena i od političara koji su dali ogroman doprinos u 30-godišnjoj borbi protiv Đukanovića. Političari su dobili mandat, poverenje od naroda.

Dajković: Srbi ništa nisu dobili niti su se zaštitili. Sve ostaje nepromenjeno

Dajković ukazuje da sporazum koji su potpisali trojica opozicionih lidera nije najsrećnije rešenje, naročito u pogledu prava Srba.

- Prvo, Srbi su doneli demokratiju u Crnoj Gori, prvi put u istoriji zemlje. A drugo, u tom sporazumu - svi narodi, osim srpskog, su tu zaštitili svoje interese. Crnogorci su sačuvali interese u čuvanju himne, zastave, grba, puta ka NATO. Albanci su zaštitili svoj spoljnopolitički prioritet da se ne povuče priznanje lažne države Kosovo. Bošnjaci su zaokružili priču time što će biti u novoj vladi, a Hrvati time što im je kroz sporazum ponuđeno da uđu u vladu iako nisu ostvarili parlamentarni status, odnosno nisu zaslužili poverenje građana. Srbi ništa nisu dobili niti su se zaštitili. Sve ostaje nepromenjeno. Čak se ni sporni zakon o slobodi veroispovesti ne pominje u tom famoznom sporazumu.

Imajući sve o u vidu, Dajković se nada da će koalicija "Za budućnost Crne Gore" ubuduće imati senzibilitet i one koji se izjašnjavaju kao Srbi u Crnoj Gori.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da sastav nove crnogorske vlade zavisi od volje skupštinske većine i ko će zaista do kraja biti predložen:

- Nova većina je heterogena i krhka. Poslednje što joj treba u ovom trenutku je razdor zbog kadrovskih pitanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading