Lideri opozicije o budućoj vladi i zakonima u Crnoj Gori

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.09.2020

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lideri tri opozicione koalicije koje su pobedile na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, predstavili su danas osnovne pravce buduće, ekspertske vlade, istakavši da im je cilj da uvedu Crnu Goru u EU i preispitivanje pojedinih zakona, uključujući Zakon o slobodi veroispovesti, kao i donošenje zakona o porekli imovine i zakona o lustraciji.

RepublikaFoto: pixabay.com


Na pitanje da li je koalicija ova tri saveza gotova stvar, lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić je, gostujući u emisiji na TV Vijesti, rekao da su se oni dogovorili vrlo brzo i jednostavno.

"Kad imate jasne principe i jasan cilj, ljudi se lako dogovore. Mi smo se rukovodili glasom naroda, a ne glasom politike", poručio je Krivokapić.


Upitan da li će biti mandatar, on je rekao da u ovom trenutku ne razmišlja o tome.

"Neka bude najbolji", rekao je Krivokapić, dodajući da nova vlast ima priliku da napravi sistem koji neće zavisiti od jednog čoveka.
Krivokapić


On je naglasio da je opozicija pobedila DPS predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića "pod njegovim uslovima, na njegovim izborima".

Krivokapić je rekao da je prva stvar koju će vlada uraditi biti da proda dva automobila "majbah" i vrati novac građanima.

On je dodao da su već spremni "kriterijumi kvaliteta" za izbor eksperata članova vlade, o kojima će se, kako je najavio, ostali vrlo brzo saglasiti.

On je najavio da će "već sutra" poslanik sa liste "Za budućnost Crne Gore" Nebojša Medojević promeniti svoje protivljenje ekspertskoj vladi.
RepublikaFoto: youtube.com/Printskrin
Abazović


Krivokapić je dodao da je ruka koju pružaju nacionalnim manjinama istinska i da neće trgovati", kao što je DPS često trgovao.

Lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić rekao je da ovo nije ni proruska ni prosrpska ni proalbanska, već procrnogorska vlast.

Bečić je naglasio da neće biti promene spoljnopolitičkog kursa i da je nova vlada sporemna da sprovede sve reforme.

"Cilj nam je da uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju", poručio je Bečić.

RepublikaFoto: youtube.com/Fos Media
Bečić


On je pozvao sve pristalice koalicija koje su odnele pobedu na izborima u Crnoj Gori da ostanu kod kuća i da ne posećuju skupove.

Bečić je ponovio da pripadnici manjinskih naroda treba da budu deo svake valsti i poručio da nova vlada namerava da radi u u skladu sa Ustavom i zakonima.

"Sa tri petine, odnosno 49 poslanika treba da izabere vrhovni državni tužilac. To sad više ne zavisi od DPS-a. Imaju druge partije, matematika pokazuje da se može bez DPS-a", rekao je Bečić, ističući da je borba protiv kriminala i korupcije sudbonosna za državu.

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović smatra da nova vlada treba da se ponaša "suprotno od stare" i upozorava da Crnu Goru čekaju teška jesen i zima u ekonomskom smislu.

"Važno je da je prihvaćen koncept ekspertske vlade", naglasio je Abazović.

Abazović je rekao da postoji dosta zakona koje treba preispitati, među kojima i Zakon o slobodi veroispovesti.

" Samo je DPS mogao da bude toliko stupidan i da se veže za jedan zakon, iako je govoreno da ima norme koje su problematične. Treba Zakon o slobodi veroispovesti da bude isti za sve verske zajednice i da se dovedu u istu ravan i da pravila budu ista za sve", rekao je Abazović.

On je dodao da su dva zakona koje treba odmah doneti zakon o porekli imovine i zakon o lustraciji.

"Već su spremni. Oni koji ne mogu da dokažu imovinu, moraće da idu pred nadležne organe. U Crnoj Gori maloj ne znamo kako neko vozi ''ferari'' ili auto od 100.000 evra. I ove ''majbahe'' neće imati ko da kupi. Bahaćenja kao u Crnoj Gori nema nigde. Gruevski je pao zbog blindiranog vozila i načina na koji je kupljen. Naši funkcioneri se neće ponašati na taj način", rekao je Abazović.

On je ponovio da je Ðukanović od nedelje uveče "nebitna ličnost", što je, kako je naveo, mnogo dobro za Crnu Goru.

"Moguće da će pokušati neke opstrukcije. Bilo bi dobro da posle formiranja vlade, Đukanović posle par meseci podnese ostavku i raspišemo predsedničke izbore", rekao je Abazović.

On je dodao da je opozicija pobedila nekoga ko se smatrao nepobedivim i vratila suverinitet građanima.

"Pitam moje Ulcinjane i Albance koliko je vas otišlo zbog prosrpske opozicije, a koliko zbog politike DPS-a. Čekaju nas ekonomski izazovi, pozivam vrh DPS-a da ne pokušavaju na incidentima da gurnu Crnu Goru u ponor", rekao je Abazović.

On je dodao da nema potreba za podizanje tenzija, ocenivši da to jedino odgovara odlazećem režimu.

Abazović je ponovio da je u Pljevljima "vidio rukopis policije" i optužio je za incidente u tom gradu.

Osvrnuo se i na pregovore Beograda i Prištine, navodeći da navija da dve strane nađu najbolje rešenje za njih i, kako je dodao, "sve nas".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading