OEBS: Izbori u Crnoj Gori transparentni ali nepravedna prednost DPS-a

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

31.08.2020

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni posmatrači OEBS-a ocenili su danas da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni na efikasan i transparentan način, ali ukazuju na to da je vladajuća partija imala "nepravednu prednost" zbog široko rasprostranjene zloupotrebe položaja i državnih resurasa, kao i velike medijske pokrivenosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, izbori su održani u okruženju "intenzivno polarizovane rasprave" oko pitanja crkve i nacionalnog identiteta.

Posmatračka misija, koja je zajednički poduhvat Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) i Parlamentarne skupštine OEBS-a, navodi da su crnogorski predsednik Milo Ðukanović i drugi visoko pozicionirani zvaničnici u velikoj meri bili uključeni u kampanju, čime je, kako naglašava, zamagljena granica između države i vladajuće partije.


Specijalna koordinatorka i vođa OEBS-ovih kratkorocnih posmatraca, Margareta Kederfelt, ocenila je da je kampanja bila teška, ali ističe da je vladajuća stranka imala korist od neravnopravnih uslova.

 


Ona je navela da je pandemija korona virusa imala uticaj na kampanju i izbore, ali je ukazala da je njen značaj manji nego značaj velikih debata u vezi sa crkvom i nacionalnim identitetom.

U saopštenju se dodaje i da zdravstveni protokoli nisu dosledno primenjivani.

Navodi se i da je kampanja bila mirna, uprkos često suprotstavljenim tonovima, kao i da su kandidati, u vreme restriktivnih mera zbog korona virusa, uspeli da dopru do birača i pošalju svoje poruke.

Šef Ograničene misije ODIHR-a za posmatranje izbora, Tamaš Mesarič, ocenio je da je žalosno što su propusti u zakonu i nedostatak nezavisnog nadzora medija omogućili zloupotrebu službenih i državnih resurasa.

 


- Potrebna je snažna politička volja širom političkog spektruma kako bi se poboljšao zakon i praksa izbora kroz inkluzivan proces reformi - naveo je Masarič.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Brka

31.08.2020 17:52

Po opštoj proceni teško da bi DPS prešao cenzus da je sve bilo transparentno. Diktatura 31 godinu i bogaćenje vladajuće oligarhije uz osiromašenje naroda.