HRVATSKA U PROVALIJI! Rekordan pad BDP-a, korona ih osakatila

Autor: Republika

Svet

28.08.2020

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Objavljena stopa rasta BDP-a Hrvatske u drugom kvartalu 2020. godine, koja je pokazala kontrakciju ekonomske aktivnosti od -15,1% međugodišnje (u prvom kvartalu je rast iznosio 0,4%).

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Premijer Andrej Plenković i bivša predsednika Kolinda Grabar-Kitarović (Arhiva)

Današnji podatak je primetno lošiji u odnosu na očekivanja tržišta (market consensus: -13,9% / Raiffeisen Research: -12,9% / Erste Research: -12,4%). Na ovaj način je Hrvatska jedna od zemalja EU čija je ekonomska aktivnost najviše pogođena pandemijom COVID-19.

Posmatrajući komponente ekonomskog rasta, najveći pad je zabeležen kod domaće tražnje (očekivano), kao i kod investicione aktivnosti (značajnije od očekivanja).

Što se tiče očekivanja za drugu polovinu 2020. godine, raspoloživi podaci u sektoru turizma ukazuju na oporavak ekonomske aktivnosti u trećem kvartalu 2020. godine, dok neizvesnost u drugim sektorima ostaje veoma visoka.

Ministar finansija Hrvatske, Zdravko Marić je izjavio da ne očekuje da hrvatska ekonomija zabeleži potpuni oporavak zaključno sa 2021. godinom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading