USTAŠKI POKLIČI U HRVATSKOJ: Čulo se "ZA DOM SPREMNI" i "ŽIVEO ANTE PAVELIĆ"

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.08.2020

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Automehaničar (58) iz Rijeke kažnjen je nedavno u opatijskom sudu novčanom kaznom od 600 kuna zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava “za dom spremni” i “živeo Ante Pavelić”.

RepublikaFoto: youtube.com/Index.hr Portal
Ustaše (Arhiva)

To se dogodilo iako hrvatsko pravosuđe još nema apsolutni konsenzus u vezi kažnjivosti zbog izvikivanja ustaškog pokliča.

Automehaničar je, naime, kako prenosi hrvatski portal Telegram, na sred riječkog Korzoa izvikivao navedene pokliče i podizao ruku u znak fašističkog pozdrava. Pri tome je, kako stoji u optužnom predlogu, bio u prilično alkoholisanom stanju.

 


- Okrivljeni je uznemirio građane izgovarajući ime Ante Pavelića koji je bio vođa ustaškog pokreta. Učinio je to i položajem ruku, u znak službenog pozdrava ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske, koji je nastao na fašizmu i utemeljen je na rasizmu, te time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog ili etničkog identiteta što je protivno Ustava Republike Hrvatske.

Na taj je način pomenuti je remetio javni red i mir prisutnih građana I počinio prekršaj u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira - stoji, između ostalog, u nepravosnažnoj presudi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading