Situacija za UZBUNU? Svaki drugi pritvorenik je migrant

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

17.07.2020

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na području Unsko-sanskog kantona sve je veći broj krivičnih dela čiji su počinioci migranti, a time je povećan i broj ilegalnih stranih državljana koji završe u pritvorskim jedinicama Kazneno-popravnog zavoda "Luke" u Bihaću.

RepublikaFoto: youtube.com/ Jutarnji list
Foto: Ilustracija

Prema rečima direktora te ustanove Edhama Veladžića skoro svaki drugi pritvorenik tokom dosadašnjeg dela kalendarske godine bio je iz reda ove populacije, prenosi banjlučki portal Nezavisne.

- U protekloj godini od svih osoba koje su primljene kod nas u pritvor, oko 25 odsto bili su migranti. Ove godine taj broj je dodatno uvećan, pa od ukupnog broja pritvorenika oko 45 posto otpada na migrante - kazao je Veladžić.


Migranti su stavljani u pritvor zbog različitih krivičnih dela, a najviše ih je iz Sirije, Alžira, Pakistana, Avganistana, Maroka, Tunisa, Iraka i Libije.

- Pod sumnjom su da su počinili krivična dela ubistvo, razbojništvo, silovanje, teške krađe, paljevine, trgovina narkoticima i napad na službena lica. Siguran sam da je tu i jedan broj osoba koje se mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima i oni bi trebalo da budu pod opservacijom sigurnosnih struktura u našoj zemlji - smatra Veladžić.

Prema njegovim rečima, postoji dosta nedorečenosti u postupanju prema ilegalnim stranim državljanima, a jedan od problema je i kome ih predati po odsluženju zatvorske kazne.

Kako kaže, u najvećem broju slučajeva takve osobe se predaju Službi za poslove sa strancima.

Prema policijskim procenama, trenutno na području Unsko-sanskog kantona boravi oko 7.000 migranata, a svega njih oko 3.000 smešteno je u prihvatne centre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading