Ostvaren Tuđmanov cilj: U Hrvatskoj manje od tri odsto Srba

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

04.07.2020

07:26

"Građani Hrvatske u nedelju biraju novi saziv Sabora. Predizborna kampanja trajala je kraće nego inače i sprovodila se u uslovima pandemije. Srbi direktno ovoga puta nisu bili tema, ali je po svemu sudeći već premašena Tuđmanova težnja da Srba bude manje od 3 posto", kaže predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Tanjug
Savo Štrbac

Hrvatska je završila šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji, a pred najmlađom članicom su bili brojni izazovi - Bregzit i pitanje višegodišnjeg finansijskog okvira oko kojeg se još uvek nije pronašlo kompromisno rešenje, deblokiran je status Severne Makedonije i Albanije i otvoreno je novo poglavlje u pregovorima s Crnom Gorom.

Savo Štrbac kaže da su evropski zvaničnici pohvalili Hrvatsku za uloženi trud.

- Plenković na tom uspehu gradi svoju predizbornu kampanju ali je Srbija za njihovog mandata tu gde jeste. Da su predsedavali još pet godina, sve to vreme mi ne bismo otvorili ni jedno poglavlje. Oni često prigovaraju da je ugroženija nacionalna manjina u Hrvata u Srbiji nego obrnuto, a ja sam pravio poređenja. Njih je ovde 0,8 odsto, a nas je 1991. bilo 12,2 odsto, već 2011. godine Srba u Hrvatskoj je bilo 4,3 posto, a naredni popis je na proleće 2021 - rekao je Štrbac.

Franjo Tuđman

On je za morbidne i do sada nezapamćene plakate i grafite koji su upereni prema Srbima rekao da nisu postavljeni zbog izbora, već zbog popisa stanovništva koje sledi.

- U Hrvatskoj postoji fenomen da na jednog povratnika Srbina iz Srbije odlazi još uvek četiri do pet Srba - to je takozvani tihi egzodus. Imali smo i Zakon o brisanju Srba sa prebivališta pa sve to navodi na zaključak da će biti ostvarena, a ja verujem i premašena Tuđmanova težnja s početka devedesetih koju je zacrtao, a to je da će srpsko pitanje biti rešeno za sva vremena kad Srba bude manje od 3 procenta u ukupnoj populaciji i mislim da su oni to već domašili - ocenio je Savo Štrbac.

Komentari (0)

Loading