Počelo suđenje Ivici Todoriću: Tereti se da je izvukao 1,25 miliona evra, a njegov odgovor je HIT!

Autor: Republika

Svet

29.06.2020

07:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jutros u 9 sati u zagrebačkom Opštinskom kaznenom sudu počelo je suđenje Ivici Todoriću, bivšem vlasniku Agrokora, Anti Huljevu, Piruški Canjugi i Nicole de Rossi pred većem koje predsedava sudija Maja Štampar.

Ivica Todorić

Svi optuženi pojavili su se sa svojim advokatima. Županijsko državno tužilaštvo tereti Todorića da je iz svojih firmi izvukao 1,25 miliona evra.

Ivica Todorić rekao je da je trenutno nezaposlen.

Podsetimo, u oktobru 2017. godine mediji su objavili da je hrvatska policija ušla, u sklopu akcije Agrokor u "Kulmerove dvore" u Zagrebu, koji su u vlasništvu osnivača posrnulog koncerna Agrokor Ivice Todorića.

Hrvatsko tužilaštvo je u tada pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Više vesti iz rubrike Region pročitajte ovde

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 150 miliona evra protivpravne dobiti.

Ivica Todorić je odmah nakon upada policije, putem svog bloga, najavio da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces.

Za Todorićem je zatim raspisana poternica, a on je na to, opet putem bloga, poručio da će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze kako bi se "suprotstavio zajedničkom zločinačkom poduhvatu dela političkih elita i njihovih pomoćnika".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Todorić se ubrzo odazvao pozivu londonske policije nakon čega je uhapšen po evropskom nalogu za hapšenje koji je za njim raspisala Hrvatska. Potom ga je sud u Londonu pustio da se brani sa slobode, uz kauciju od 100.000 funti, a oduzet mu je i pasoš i mora redovno da se javlja policiji.

Ipak, skoro godinu dana kasnije, u oktobru 2018. sud u Londonu doneo je odluku da Todorić bude izručen Hrvatskoj u roku od desetak dana. Todorić se trenutno brani sa slobode jer je, nakon izručenja, platio kauciju od milion evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading