Linta osudio šovinističku politiku Zagreba, Prištine i Sarajeva: Izbeglim Srbima se krše ljudska prava!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

20.06.2020

14:20

Srbima proteranim iz Hrvatske, BiH i sa KiM masovno se krše ljudska prava jer zbog šovinističkih politika koje se vode u Zagrebu, Sarajevu i Prištini ne mogu da ostvare imovinska i druga prava, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Medija centar Beograd
Miodrag Linta

Povodom Svetskog dana izbeglica ocenio je da se prava izbeglih Srba krše i zbog dvostrukih standarda zapadnih centara moći.

- Zbog toga je važno da Srbija daleko snažnije i aktivnije traži i insistira u međunarodnoj zajednici da se konačno počne sprovoditi Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom „Privatna svojina i stečena prava - rekao je on.


Dodao je da po tom dokumentu svim građanima i pravnim licima moraju biti priznata, zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine na prostoru bivše Jugoslavije.

- Takođe, u Aneksu G stoji i da će oduzimanje imovine pod pritiscima i prijetnjama nakon navedenog datuma biti ništavno - precizirao je on.

Linta zahteva da Komesarijat za izbjeglice i migracije i druge nadležne državne institucije u što kraćem vremenskom roku konačno reše stambeno pitanje svih proteranih Srba i drugih prognanika koji su 25 i više godina podstanari ili žive u neljudskim uslovima.

On je istakao da je još 2012. godine pokrenut Program Regionalnog stambenog zbrinjavanja čiji je cilj da se obezbede trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

- Nažalost, Regionalni stambeni program u Srbiji se sprovodi veoma sporo. Zbog toga je važno da se njegova realizacija maksimalno ubrza i da nijedna izbeglička porodica u Srbiji ne ostane sa nerešenim stambenim pitanjem - rekao je on.

Dodao je da zahteva i da sve izbegličke porodice dobiju pravo otkupa svojih stanova koji su izgrađeni sredstvima međunarodnih organizacija pod povoljnim uslovima.

Komentari (0)

Loading