Josipović: Grafiti protiv Srba su rezultat ustašofilske kulture u Hrvatskoj

Autor: Tanjug, Republika

Svet

15.06.2020

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su neprimerene poruke Srbima u Hrvatskoj izliv kontinuirane mržnje, što, kako je rekao, mora biti jasno svakom ko prati društvene mreže ili vesti.

RepublikaFoto: youtube.com/Sanela Prašović Gadžo
Ivo Josipović

Josipović je gostujući na zagrebačkoj N1 tv rekao da ne zna zašto se desni političari sada posebno čude ovim događajima.

- To je rezultat potpunog prihvatanja usklika ''za dom spremni'' i ustašofilske kulture u našoj zemlji, koja je ozbiljno ugrožava hrvatsku demokratiju I manjine - rekao je Josipović.

Dodao je da je vladino Poverenstvo za suočavanje s prošlošću zapravo smokvin list kojim se na mala vrata dozvolio usklik "za dom spremni".

- Ne želim ulaziti u ideologiju kad je reč o odluci Visokog prekršajnog suda, međutim, pravno i moralno ta je odluka bila potpuno pogrešna. Nadam se da će zahtevom Državnog tužilaštva ta odluka biti preispitana - rekao je Josipović.

Rekao je da ne zna šta bi Ustavni sud mogao da uradi po tom pitanju.

- Ja sam često bio nezadovoljan odlukama Ustavnog suda, ali to što nam se ne sviđa neka odluka ne znači da ga treba ukidati. To bi bila potpuno luda odluka - rekao je Josipović, dodavši da odluke ne znače da ne valja Ustavni sud, nego da ne valjaju politike.

Ocenio je potpunom besmislicom izjave da je razlog sramotnih grafita o Srbima delovanje Milorada Pupovca.

- Pupovca sam puno puta kritikovao, kao i on mene, ali poziv na nasilje pravdati neslaganjem s ovom ili onom politikom je neprihvatljivo, jer bi to legitimiralo svako nasilje kojem je uzrok protivljenje politici ovoga ili onoga - rekao je.

Reći da ovakvi govori mržnje nisu relevantni, znači da ste potpuno slepi ili u tajnosti "s figo u džepu" podržavate ovakvo nešto, rekao je Josipović komentarišući izjavu Zlatka Hasanbegovića da u grafitima ne vidi elemente antisrpstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading