Horor-odmor! Hrvatska ponuda Srbima: "Za dom spremni" hit na plažama!

Autor:

Svet

06.06.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

More, plaža, ležaljke, suncobran. Muzika se čuje s razglasa, kao i u svim svetskim letovalištima. Jedino što, umesto standardnih letnjih hitova, odjekuje "Za dom spremni".

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Ovo je scenario koji će srpske turiste, nadamo se, malobrojne, dočekati u Hrvatskoj. Ako smo i imali neku dilemu i pomišljali da će nas na Hrvatskom primorju bar pristojno možda dočekati, od pre nekoliko dana ona ne postoji. Odluka visokog prekršajnog suda u Zagrebu da poklič "Za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira oduševljeno je dočekana širom Hrvatske. I kako po društvenim mrežama šire autori iz Lijepe njihove, sigurno je da će ta ustaška melodija biti najpopularnija na plažama i u kafićima.

Uostalom, u Hrvatskoj je izborna godina, pa i da nije doneta ovakva sudska odluka, oni Srbi koji bi krenuli tamo bilo da obiđu svoje kuće i imanja s kojih su u "Oluji" proterani ili kao turisti, nosili bi glavu u torbi.

Srpski telegraf proverio je kakvo je interesovanje za letovanje u Hrvatskoj u onim turističkim agencijama koje ga imaju u ponudi. Kako su nam rekli, gotovo nikakvo.

REAKCIJE

Miodrag Linta, poslanik

"Bojna Čavoglave" s pokličom "Za dom spremni" je više puta emitovana i na HRT

Ivica Dačić, ministar

Ne razumem ćutanje Evropske unije, ispada da je sve što je protiv Srba dozvoljeno

Aleksandar Vulin, ministar

Ne očekujem od Hrvata da se odreknu ustaštva, ta ideologija je, nažalost, u Hrvatskoj suviše jaka. Ja vidim da u Hrvatskoj ustaše nikada i nisu silazile sa vlasti

LICE ZLA Marko Perković Tompson

- Ne znam stvarno ko bi bio lud da tamo letuje. Čak i ja, kao vlasnik agencije, kome je u interesu, posebno u ovoj koronakrizi, da proda svaki aranžman, svakom ko pita za hrvatsko more kažem da još jednom dobro razmisli. Da nekog pošaljem tamo, to bi bilo kao da ga uputim u more u kom plivaju ajkule, pa ako bude imao sreće, možda ga i neće pojesti - slikovito nam je objasnio gazda jedne od većih agencija u Beogradu.

U Hrvatskoj deru s cenama

  • kapućino 5
  • par ležaljki 15-40
  • obrok u restoranu 20-120
  • porcija pomfrita na plaži 9
  • sendvič na plaži 17
  • točeno pivo na plaži 0,3 l 6
  • parking 4 e/h
  • gorivo Rijeka 45, Split 65 u jednom smeru
  • putarina okvirno 30 u jednom smeru

* u evrima

I inače, u Hrvatskoj je ovo izborna godina (parlamentarni izbori), a u tim periodima, po pravilu, zaoštrava se retorika puna mržnje prema Srbima. Takođe, učestaliji su napadi na Srbe i njihovu imovinu. Ništa čudno kad se zna da na izbore hrvatska ekstremna desnica izlazi u tri kolone, najbrojnija dosad. Jedna od njenih perjanica pevač Miroslav Škoro, koji je osvojio treće mesto na predsedničkim izborima, otvoreno je pozdravio odluku suda da u pokliču "Za dom spremni" nema ništa sporno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading